Rabattavtal för företagRabattavtal*


Rätt PC-skärm på arbetsplatsen

Hur många timmar om dagen spenderar du framför en skärm? I genomsnitt går ungefär en tredjedel av våra liv åt att sova hävdas det. Detta är också det mest använda argumentet för att sälja bra madrasser. Många av oss tillbringar flera timmar om dagen framför en skärm än vi spenderar på att sova. Då är det lika logiskt att du ska investera i en bra bildskärm som att du ska betala för en kvalitetsmadrass eller hur?

Kanske har du redan en speciell kontorsstol, ett skrivbord du kan höja och sänka, ett tangentbord och en datormus som förhindrar att du får belastningsskador. Hur är det då med din datorskärm som du stirrar in i stora delar av arbetsdagen? Kan du justera höjden på den, välja vilket ljus dina ögon ska möta eller luta den fram och tillbaka?

Det är lätt att glömma att din skärm spelar en nyckelroll för hur bekväm och effektiv din arbetsdag är. Som tur är går utvecklingen också snabbt vad gäller funktionalitet och innovationer på skärm, och möjligheterna är många. Ska du ha två skärmar istället för en, tre skärmar istället för två? Eller kanske en ultrawide skärm kan vara något för dig?

På den här sidan visar vi dig varför det är viktigt att du arbetar framför en skärm som är rätt för dig, utifrån dina behov och hur din arbetsdag ser ut.

Vi kommer aldrig ifrån prisfrågan när det är dags att investera i något nytt, utan tittar också på vilka andra urvalskriterier vi har. Kanske kan du lära dig något nytt, och få en bildskärm du annars inte skulle kunna tänka dig.

Läs vidare , så att du kan göra ett väl genomtänkt val utifrån ny kunskap och dina egna behov nästa gång du uppgraderar ett av de viktigaste arbetsverktygen du har på kontoret.

Varför är rätt datorskärm viktig?

De flesta av oss spenderar många timmar framför en skärm under en dag. Både våra PC- och mobilskärmar består huvudsakligen av blått ljus. I för stora mängder är detta ljus dåligt för våra ögon och i värsta fall kan det vara skadligt. Dessutom kan det blåa ljuset störa sömnmönstret och kroppens naturliga dygnsrytm, vilket kan ge oönskade effekter.

Om du blev ombedd att logga hur många timmar du spenderar framför en skärm på en dag kommer det att bli tydligt hur viktigt det är att den eller de skärmar du stirrar mest på är så skonsamma som möjligt för dina sinnen.

Mobilskärmen kan sättas på nattläge så att det blåa ljuset minskar och det blir bekvämare för ögonen att titta på skärmen. En bra PC-skärm kan erbjuda samma funktion, antingen genom att automatiskt filtrera bort det blåa ljuset, eller genom att själv möjliggöra en minskning av det blåa ljuset.

Läs även: PC-skärmen kan ge dig sömnproblem.

Vad skiljer arbetsskärmen från den jag har hemma?

Det är inte bara ögonen och huvudet som kan tröttna på att stirra in i fel skärm hela dagen. Dessutom kan resten av din kropp skadas av att sitta framför en skärm som inte är anpassad efter dina behov. En viktig egenskap hos en bra skärm är därför möjligheten att justera och att kunna justera så många inställningar som möjligt.

Troligtvis använder du en bärbar dator hemma, och den används knappast så många timmar som din arbetsdator. Rätt sittställning är viktigt oavsett om du sitter hemma och surfar på nätet eller vid skrivbordet på jobbet. Eftersom du tillbringar så många timmar i följd på jobbet, och kanske sitter mer ihopsjunken än vad du gör hemma, kommer du snabbt att märka det om din arbetsplats inte är optimal för din kropp.

Höjden på skärmen har mycket att säga för att din sittställning ska bli korrekt. Skärmens fysiska flexibilitet blir därför viktig. Om monitorn står på ett stativ som tillåter höjdjustering och du enkelt kan dra den fram och tillbaka kommer du att kunna justera och finjustera din arbetsställning snabbt och effektivt. Därmed ligger allt på plats för att du ska slippa ömma axlar och stel nacke.

Rätt val av skärm och skärmlayout ger helt enkelt en effektiv och bekvämare arbetsdag.

Hur många datorskärmar behöver jag?

Vi lever i multitasking-tiden och kraven på den enskilde medarbetarens effektivitet ökar hela tiden. En logisk utveckling är därför att vi går från att arbeta på en skärm, till att fördela de olika uppgifterna över flera bildskärmar.

Har man först vant sig med att arbeta på flera skärmar upplevs det som långsamt och ineffektivt att behöva gå tillbaka till en skärm. Innebär detta då att din effektivitet alltid ökar om du har flera skärmar? Inte nödvändigtvis. Övergången från två till tre skärmar kräver mycket god organisation, och är en arbetsform som kan ta tid att etablera.

Ett annat alternativ till att fylla arbetsbordet med många skärmar är att investera i en bred skärm som ger dig lika mycket bildutrymme. Dessa skärmar kallas Ultrawide, och är ett bra alternativ om du märker behovet av två eller tre skärmar.

Som med allt annat är det stora individuella skillnader i vad som ger det bästa arbetsflödet.

Kan jag undvika alla kablar?

En städad arbetsplats kan bidra till att öka din effektivitet, helt enkelt för att det finns färre distraktioner. Du behöver inte leta efter saker att använda, och kan fokusera på dina arbetsuppgifter.

Sitter du i ett öppet kontorslandskap som många gör idag, så har du förmodligen inte en jättestor arbetsplats. Ju mindre utrymme du har att använda, desto mer synligt blir allt som tar plats. Med PC och bildskärm, dockningsstation och andra tekniska komponenter följer ofta en hel del kablar med. I jakten på en snyggare arbetsplats med den mest effektiva användningen av utrymmet vill många ta bort dessa kablar. Du kanske också har undrat om det verkligen är nödvändigt i den moderna tiden, med en djungel av hängande kablar både på sidan av och bakom din skärm(ar). Tyvärr bär nog föreställningen om ett liv utan kablar fortfarande prägeln av en utopi, men det har börjat dyka upp på marknaden och inom ett par år blir det säkert vanligare och bättre.

Hur mycket kostar en bra datorskärm?

Frågor om vilket specifikt pris man måste nå för att få rätt kvaliténivå kommer sällan fram till ett definitivt svar. Förutom att definitionen av vad en bra PC-skärm är kommer att variera från användare till användare, så är det även andra utgifter än produktpriset som avgör vad en ny bildskärm ger.

Bildskärmar som är gjorda för företag eller professionell marknad tillverkas med tanke på att de används många timmar varje dag och för att fungera optimalt under långa arbetsdagar. De behov som ligger till grund för att välja en ny skärm kommer att avgöra vilka funktioner som är nödvändiga för att skärmen ska bli bra för sin användning och den totala upplevelsen.

Följande faktorer kommer också att påverka den faktiska långsiktiga kostnaden för en bildskärmen.

 • Livstid
 • Energiförbrukning
 • Så få kablar som möjligt
 • Effektivt strömläge
 • Serviceavtal och garanti

Se våra bästsäljare här!


Kan jag använda en ny bildskärm på en äldre dator?

För att din arbetsplats ska fungera så optimalt som möjligt är det en förutsättning att de olika komponenterna pratar med varandra.

Grafikkortet och utgångarna i din PC kommer att vara avgörande för vilken typ av bildskärm du kan ansluta, och hur bra den kommer att fungera med din PC. Innan du köper en ny bildskärm bör du undersöka din PC och få en överblick över;

 • Hur många portar din dator har?
 • Vilka typer av portar har den?
 • Hur många grafikkort finns redan i datorn?
 • Vilken typ av grafik dessa grafikkort stöder

Att uppgradera grafikkort, ny drivrutinsprogramvara eller en övergång från HDMI till USB-C kan vara allt du behöver för att göra det enklare för din bildskärm och PC att kommunicera. Med nyare skärmar kan det fortfarande finnas ett behov av att uppgradera datorn.

Är ultrabred skärm lämplig för min användning?

Många människor är vana vid att arbeta på flera skärmar och kan inte föreställa sig att gå tillbaka till en skärm igen. Men vad händer om denna skärm är en ultrawide-skärm? En skärm som är så stor att den rymmer allt du tidigare haft på två eller tre skärmar?

Med en ultrabred bildskärm behöver du inte flytta muspekaren över hela ditt skrivbord för att komma från A till B, och om det är mer logiskt för dig kan du organisera dina arbetsuppgifter vertikalt såväl som horisontellt. Du behöver inte vänta på att alla dina skärmar ska vakna och ansluta samtidigt, och det finns inga förseningar eller hack eftersom du inte går från en skärm till en annan.

Ja, skärmen är större, och tar lika mycket plats som de två eller tre skärmar du haft tidigare, men med en stor skärm blir det färre kablar vilket ger dig en snyggare arbetsplats och den breda och böjda skärmen ger dig ett modernt och estetiskt tilltalande bord.


Vad får jag för att köpa en dyrare bildskärm?

En skärm i ett högre prissegment kommer ofta med fler funktioner och större flexibilitet än skärmar i de lägre prisklasserna. Med fler alternativ och funktioner kan du lättare anpassa skärmen efter dina behov, så att skärmen fungerar optimalt för dig. Det alternativet kommer sällan med de billigaste skärmarna.

Andra faktorer som skiljer en dyrare skärm från en billigare är:

 • Paneler, bild, betraktningsvinkel och kontrast
 • Ergonomiska justeringsmöjligheter
 • Garanti
 • Design
 • VESA-fäste
 • Anslutningsmöjligheter