Hur många datorskärmar behöver jag?

Hur många datorskärmar behöver jag?

Published at 26. maj 2021 19:48, Updated at 29. okt 2021 14:27

Har du en komplett uppsättning skärmar, eller är det på tiden att din kontorsplats får sig en uppdatering? Bör du ha två eller tre? Eller kanske en stor, ultrawide? Genom att arbeta med flera skärmar samtidigt kan du öka produktiviteten med upp till 42 procent*.

Flera skärmar gör det dagliga arbetet mer effektivt

Arbetar du med fler än ett program åt gången kommer du snabbt lägga märke till behovet av flera skärmar. Kanske har tanken aldrig slagit dig att det nog vore praktiskt med ytterligare en eller två skärmar. Vissa gillar till exempel att arbeta vid tre skärmar, för att på så sätt kunna hantera e-postmeddelanden på en separat skärm.

Ju fler skärmar desto bättre?

Ju fler arbetsuppgifter du arbetar med samtidigt, desto större kommer behovet av flera skärmar att vara. Arbetar du med ett Excel-ark, ett Word-dokument samtidigt som du även vill hålla koll på din mail, kan tre skärmar vara en smart lösning. Kanske kopierar du information från ett formulär till ett annat, eller arbetar med att översätta texter. Då behöver du två skärmar tillsammans med ännu en skärm, för att läsa dina mail eller lösa nya eventuella arbetsuppgifter som dyker upp när du inte har möjlighet att stänga de fönster du arbetar med.

Om din arbetsdag präglas av arbetsuppgifter som dessa, är det en indikator på att du bör överväga flera skärmar:

  • Du växlar ständigt från ett program till ett annat
  • Du kopierar och klistrar in innehåll från en källa till en annan
  • Du jämför två dokument sida vid sida
  • Du skriver texter baserade på källmaterial
  • Du arbetar med finansiella rapporter
  • Du jämför en originalbild med en som du redigerat
  • Du arbetar med inventering och lagerstatus
  • Du arbetar med stora räkneark och rapporter
  • Du vill hålla ett chattfönster öppet medan du arbetar med något annat

Där finns några omständigheter att ha i åtanke när du ska ta steget från två skärmar till tre. En utmaning med att ha tre skärmar är att avståndet när du ska leda muspekaren från en uppgift till en annan blir längre, vilket över tid kan leda till överansträngning i arm, armbåge och handled.

En annan utmaning är att hitta ett bra sätt att placera tre skärmar på skrivbordet. Har du ingen bra struktur eller välstädad yta kan det bli mer rörigt än effektivt, åtminstone innan du kommit i gång och organiserat allt i enlighet med vad som fungerar för dig.

En vridbar bas

Med en pivot-funktion i skärmbasen har du möjlighet att vrida skärmen i alla riktningar, och bilden kommer hela tiden att justeras för att göra sig läsbar. På så sätt kan du läsa hela sidor av ett Word-dokument i full upplösning, vilket blir behagligt för dina ögon. En vanlig skärm tar upp mycket av sidmarginalerna och utnyttjar inte skärmutrymmet till fullo. Arbetar du mycket med text kommer en investering i en pivot vara en fördel, då du kan läsa på samma sätt som du gör ur en bok eller en broschyr.

Ultrawide är framtiden

Att hitta rätt betraktningsvinkel så att det är bekvämt att arbeta framför alla skärmar blir mer utmanande ju fler skärmar du har. Då kan en ultrawide-skärm vara en bättre lösning. Med sin böjda form (curved) och stora kapacitet ger den en mer bekväm och effektiv arbetsstation i allmänhet. Nedan ser du den prisbelönta, superbreda och böjda 49-tumsskärmen från Philips:

Philips 49" datorskärm

 

→ Se vårt utbud av ”curved ultrawide”-skärmar

Det allra viktigaste att ha i åtanke när du ska hitta en skärmlösning som fungerar för dig och ditt företag, är att välja utifrån de verkliga behoven som finns i det dagliga arbetet. Om det är en ultrawide-skärm eller två separata skärmar är en fråga om preferens, men ultrawide-skärmen förutspås med all sannolikhet dominera framöver.

 

*Procentandelen som nämns i ingressen är hämtad från Jon Peddie Research (2017).