Ultrawide-skärmen: En ny arbetstillvaro!

Varför ultrawide skärm ökar din produktivitet

Publicerad 10. maj 2021 11:18, uppdaterad 31. aug 2022 11:20

Effektivisera ditt arbete med en ultra wide-skärm. Jobbar du vid två bildskärmar samtidigt? Känner du ett behov av att vidga dina vyer? Ultrawide-skärmar är inte bara riktigt häftiga - de ger dig också en förbättrad arbetstillvaro då du har allt på en och samma skärm.

Vad menas med ultrawide och varför?

En ultrawide-skärm (ultrabred) kommer i storleksformatet 21:9 och bjuder på äkta biokänsla, medan den traditionella PC-skärmen är i formatet 16:19. En ultrawide-skärm har ofta en böjd, välvd eller curved form som det kallas på engelska, vilket gör att dina ögon inte behöver ändra fokus när de förflyttar sig från mitten till hörnet av skärmen. Med en ultrabred skärm kan du dessutom ha flera programfönster, Word-dokument – ja, vad du vill – öppna samtidigt bredvid varandra. Hur bra låter inte det?

Fler skäl till varför du ska välja en ultrawide skärm

För inte så länge sedan skulle man arbeta vid två skärmar istället för en - det var stort att kunna jobba vid båda skärmarna från en och samma dator. Men år 2008 är förbi och det är nya tider. Nu är det en skärm som gäller!

Det finns flera anledningar till detta:

  • Du får en prydligare arbetsyta
  • Du sparar pengar, då en stor skärm är som oftast billigare än två små
  • Du kan ansluta två enheter till samma skärm (t.ex en PC och en Mac, om du vill)
  • Du kan ha två programfönster öppna samtidigt, exempelvis Excel och Word
  • Du kan jobba mer effektivt
  • Du skyddar ögon, nacke och rygg då du har samma avstånd från ögonen över hela skärmen (förutsatt att den är böjd)
  • Det ser häftigare ut och bjuder på en riktig wow-effekt!

Ultrawide-skärmen passar lika bra på hemmakontoret såväl som på arbetsplatsen, se bara på HP-skärmen nedan:

Ultrawide-skärm på hemmakontoret

Välj en böjd skärm med minst 30 tum

Den största böjda datorskärmen på marknaden idag är den prisbelönta, superbreda, 49-tummaren från Philips, som du här kan se i all sin härliga 1,2 metersprakt:

Philips ultrawide-skärm 49"

Den kanske är lite för stor för de flesta, men om du vill få med alla fördelar med att ha en böjd skärm bör du åtminstone inte understiga 30 tum. En välvd skärm som det också heter passar perfekt för kontorsarbete men även till gaming.

De bästa curved skärmarna som finns på marknaden rekommenderar vi följande alternativ: Lenovo 32”, Philips 34” eller Samsung 49”.

En jämförelse som kanske enklare illustrerar det hela:

  • En 34" ultrawide-skärm motsvarar två vanliga 24”-skärmar
  • En 49" ultrawide-skärm motsvarar två vanliga 27"-skärmar


Skärm med USB-C koppling

En annan fördel när du väljer en skärm med USB-C är att du helt kan utesluta behovet av en dockningsstation. Denna anslutning ger dig en blixtsnabb överföring av video, ljud och data. Dessutom är den tillräckligt kraftfull för att du ska kunna använda den som strömförsörjning till din bärbara dator.

Slutsats

Att gå från två eller tre separata skärmar till en ultrabred skärm är ungefär som att köra på en krokig skogsväg för att sedan ta av på en bred, nyasfalterad motorväg. Vi kan inte annat än att rekommendera att beställa en Ultra Wide-skärm redan idag!