Rabattavtal för företagRabattavtal*

Köphjälp bildskärm

Först och främst – vad skall du använda skärmen till?

Någon som redigerar filmer har andra krav än någon som mest läser mail. Så vad skall du använda skärmen till?

• Video/foto/grafik
• Enklare kontorsarbete
• Resa

Vad menas med hög och låg upplösning?

Video/foto/grafik

Om du arbetar med video/foto eller grafik är det viktigt att skärmen återger de korrekta färgerna. Hög upplösning är också viktigt. Du bör ha 2569x1440 eller högre. Skärmen ska vara av IPS-typ, och du bör öka lite i storleken.

Här har vi plockat fram ett urval du kan se.
Eller en Apple Pro Display till Mac-användarna.

Enklare kontorsarbete

Om det är en kontorsarbetsskärm du letar efter behöver du kanske inte så extrema funktioner som de två skärmarna ovan. Kanske använder du Office-paketet, skickar mejl och besöker webbplatser? Du kommer dock ofta upptäcka att din skärm är för liten, så du bör investera i två skärmar eller helst en stor som har plats för alla fönster du arbetar med samtidigt. En ultrabred skärm är bekväm att arbeta med, och du behöver inte flytta både ögon och fönster mellan skärmarna med en svart ram emellan.

Se vårt utbud av extra stora skärmar.

Resa

För dig som behöver resa eller flytta mycket på dig finns det många lätta och energisnåla skärmar. Dessa är bra i möten där det inte finns någon stor skärm tillgänglig eller du behöver presentera över bordet utan att visa allt på skärmen. En del av dessa behöver ström från väggen, andra klarar sig med en USB-C-kabel från din egen dator. Skärmarna är dessutom så små att de får plats i ett PC-fodral.

Se vårt utbud av små bärbara skärmar.

Problemlösning skärm (FAQ)

Varför får jag inte maximal upplösning?

För PC: Kontrollera skärminställningarna och se om du kan justera upplösningen där.

För Mac: Titta på systeminställningar> Skärmar. Här kan du välja en högre upplösning.

Vad menas med hög och låg upplösning?

Hög upplösning innebär en skarpare bild. Idag har de flesta bildskärmar en ganska hög upplösning och du hittar sällan en bildskärm utan full HD. Samtidigt har 4K Ultra HD blivit vanligare. Dessa skärmar har en extremt skarp bild och bra färgåtergivning men kan kosta några kronor extra.

Här är en trevlig video som enkelt förklarar förhållandet mellan upplösning och skärmstorlek.

Vad betyder IPS, TN, VA, MS, HD, 4K, 5K och 8K?

Vilken typ av panel du går efter kan ha en inverkan på spel och användarupplevelsen.

 • ms betyder millisekunder och anger hur snabb skärmen är, även känd som svarstid. 
 • TN-paneler är ofta de mest prisvärda panelerna och har lägst svarstid, men något sämre färgåtergivning och betraktningsvinkel.
 • IPS-paneler ger finare färger och bättre betraktningsvinklar, men har en något högre svarstid.
 • VA-paneler har traditionellt sett varit ett mellanting, med både bra färger och betraktningsvinkel.

HD står för High Definition, och är en standard som används på tex många tv-sändningar. De vanliga standarderna är:

 • 720, där upplösningen är 1280 x 720
 • 1080, där upplösningen är 1920 x 1080

4K, 5K, 6K och 8K indikerar skärmarnas upplösning, och visar att de har cirka 4000, 5000, 6000 eller 8000 pixlar i bredd.  

Jag har två skärmar, men bara en av dem fungerar

Se till att:

 • Du har ström till skärmen och att den är påslagen
 • Kabeln är ordentligt isatt
 • Att monitorn har valt datorn som källa. (Kontrollera källa/input)

Gå till skärminställningarna och se att det finns två skärmar där. Om inställningarna visar att det finns två skärmar anslutna och du fortfarande inte ser något på en, kan den vara inaktiverad. I sådant fall behöver du markera skärmen och aktivera den längre ner på sidan.

Om du bara ser en bildskärm, prova en annan dator. Om det inte fungerar där heller kan det vara något fel på produkten och du måste kolla med garatin.

Det är svarta ränder på min skärm

Svarta streck på skärmen kan vara en fraktskada. Ta hand om förpackningen och ta kontakt med support hos Komplett Företag

Skärmen har döda eller brända pixlar

 • Kör Jscreen Fix
 • Du kan också prova att "massera" (fysiskt) den eller de döda pixlarna. Använd inte våld, utan tryck lite lätt på den. Använd gärna en fuktig trasa så att du inte repar.
 • Om pixlarna är färgade eller vita är de knappast döda. Då finns det en god chans att få igång dem igen med lite massage eller Jscreen Fix. Om pixlarna är svarta är de dock döda och då är det svårt att få dem till liv igen.

Skärmen har ingen kontakt som passar min dator

Oftast finns det adaptrar som löser detta problem. Behöver du en ny kabel till monitorn så har vi dessa här. Det är bäst att utgå från den typ av kontakt som datorn (källan) har och hitta en lämplig adapter om inte kabel finns. Till exempel, om din dator har en Displayport-kontakt och din bildskärm har en HDMI, kan du börja med att söka efter Displayport-kablar. Då hittar du därifrån en adapter till HDMI som löser dina behov. Det är viktigt att tänka på att sådana kablar kan vara enkelriktade. Det vill säga om du sätter dem i fel ände från PC:n (källan) får du ingen bild.

Tips och tricks för skärmar

Oavsett om du har en eller flera bildskärmar är det användbart att kunna byta bakgrundsbilder och färger. Du kan också styra skärmsläckare och låsa datorn när du lämnar den.

 • Mac-användare hittar detta under Systeminställningar> Skrivbord och skärmsläckare
 • PC-användare går til Inställningar> Personalisering> Bakgrund

Hur nära skärmen bör jag sitta?

Först och främst ska du känna vad som är bekvämt för dig och dina ögon över tid. En tumregel för mindre skärmar är att skärmen ska vara på armlängds avstånd – drygt en halvmeter.

För de större skärmarna kan du lägga till lite avstånd. Sitter du för nära kommer du att märka att du hela tiden måste röra på huvudet för att se olika delar av skärmen. Försök i så fall att öka avståndet. Med en Ultrawide 49" bör du vara upp till 80-90 centimeter från skärmen.

Se till att du placerar bildskärmen i en höjd och vinkel som gör den bekväm att titta på.

Hur skiljer jag på jobb och privat på skärmen?

Både Mac och Windows 11 ger dig möjligheten att skilja mellan arbete och privat. Du kan ha allt ditt privata på ett skrivbord, och allt med jobbet på ett annat, detta gör det enklare att jobba.

Vill du jobba med skärmen i pivot?

Både Mac och PC ger dig möjligheten att rotera skärmen så att du arbetar på höjden och inte på bredden. För en bärbar dator utan extern bildskärm är detta inte så meningensfullt, men du kanske kan rotera din externa bildskärm 90 grader.

 • Mac-användare kan gå till Systeminställningar; Skärm
 • Windows-användare: Konfiguration System; Skärm