Rabattavtal för företagRabattavtal*
Skillnaderna som spelar roll när man väljer ny PC

Skillnaderna som spelar roll när man väljer ny PC

Publicerad 24. maj 2022 09:52, uppdaterad 24. jan 2024 10:13

Letar du efter en ny PC? Med internet fullt av professionell jargong och variationer på specifikationer kan det vara ganska förvirrande att välja. Full HD eller 4K, Intel Core i5 eller i9-processor. Och hur är det med RAM? Begreppen är många. Vi ger dig svaret på vad det viktigaste specifikationerna innebär, och de skillnader som faktiskt betyder något. 

Idag finns det många prisvärda datorer på marknaden, så det är inte nödvändigt att tömma hela plånboken för att få en PC som gör jobbet. Trickset är att hitta den rätta balansen mellan pris och vad du skall använda den till. 

Se också: Så väljer du rätt PC till jobbet.

Hur mycket RAM behöver egentligen en PC?

Korta svaret är att du kan aldrig ha för mycket RAM (Random Access Memory). Många blandar ihop RAM med lagringsutrymmet du har på din hårddisk, eftersom båda mäts i Giga- eller Terabyte. Men det är inte samma sak. RAM är PC:ns korttidsminne, där aktiv data från program och systemprocesser lagras medan PC:n används. 

Dagens applikationer och webbläsare använder relativt mycket RAM, men för de flesta är 8GB mer än tillräckligt. Är du dock typen som tenderar att multitaska med flera applikationer öppna samtidigt, har stora kalkylblad i Excel eller håller på med videoredigering så hade vi rekommenderat 16GB.

Här kan du läsa mer om hur tunga kalkylblad i Microsoft Excel påverkar din dator och hur du med hjälp av mer RAM och SSD får datorn att jobba snabbare.

Behöver datorn den mest kraftfulla processorn för att fungera optimalt?

Vi kan göra en förenklad liknelse med kraften från en processor i datorn och motorn i en bil. Oavsett hur liten motorn är, så kan du ta dig från A till B. Men sätter du på ett bilsläp och fraktar en massa last, så måste motorn dra både bilen och det tunga släpet. Om du då inte planerar att använda bilen för att åka med släp, behöver du heller inte betala för hästkrafter som ändå inte kommer att användas. 

De flesta nya datorerna som tillverkas idag kommer med Intel Core i5-processor. Den fungerar bra och till ett okej pris. I de flesta fall är det onödigt att betala extra för en i7-processor då prisskillnaden kommer upplevas som stor. 

Men med det sagt, datorer med i7-processorer kommer att vara snabbare när det gäller att hantera tunga uppgifter som kalkylblad fulla av formler eller videoredigering. Men om du inte gör sådana uppgifter varje dag behöver du inte en i7. 

Se även bärbara workstations: Mer än hyllande bärbara datorer

Hur stor skillnad är det på skärmkvaliteten med Ultra HD och 4K?

Vi får ofta frågor om skärmkvalitet och ofta får man intrycket att många tycker att det dyraste är det bästa, men så är inte alltid fallet.

När det kommer till skärmkvalitet så beror allt på användningen och såklart budgeten. Om du har möjlighet hade vi gått för en PC med en skärmupplösning på minst 1920x1080, alltså full HD.

Det råder ingen tvekan om att en PC med en skärmupplösning på 3840x2160 (4K) ger dig en skarpare bild, men när din skärm bara är 13", 14" eller 15" blir det nästan omöjligt att se skillnaden. Oavsett vilket upplösning du väljer så avgör skärmstorleken hur skarp bilden blir. Oftast är bildskärmen helt enkelt inte tillräckligt stor för pixlarna till 4K, så den enda skillnaden du kommer att märka är prislappen.

Dessutom drar en 4K-skärm mer ström, vilket gör att batteriets livslängd på din PC blir kortare än om du väljer full HD.

Det betyder inte att 4K inte är bra, tvärtom! Om du är en frekvent användare av Adobe Photoshop kan programmets gränssnitt skalas så att du kan se en högupplöst bild med rika detaljer. Du kan med andra ord arbeta med massiva bilder i sin ursprungliga storlek och visa dem i förhållanden 1:1, utan att behöva scrolla eller Zooma vilket är ganska smidigt.

Se även Ultrawide-skärm: En ny arbetstillvaro!

Ett sista råd för val av PC

När du funderar om du ska ha en ny PC, tänk på hur och vad du ska använda den till. Är det stora kalkylblad eller Photoshop, eller mestadels webbsurfing och e-post? Investera i de komponenter du behöver för din användning. Många leverantörer (inklusive Komplett Företag) låter dig skräddarsy din egen PC - här kan du spara pengar samtidigt som du får en PC som presterar bra.