Rabattavtal för företagRabattavtal*


Hur man väljer rätt PC till jobbet

PC:n har blivit vårt viktigaste arbetsverktyg. Hur den sätts ihop får konsekvenser för hur du kan utföra ditt jobb. På den här sidan tittar vi på olika användningsområden, funktionalitet, prestanda, PC-trender, olika program och vilka kriterier du bör lägga vikt på när du skall införskaffa en ny dator till jobbet. Vi skriver även om ämnen som pris, service och supportavtal. Att välja rätt PC kommer att få konsekvenser för din prestation och ditt välbefinnande samt ditt företags mål. Hoppas detta är till er hjälp!

Vad kännetecknar en bra arbetsdator?

En bra arbetsdator utför de uppgifter du vill att den ska göra utan att ge några problem. En bra PC har ett tangentbord som du tycker är bekvämt att skriva på. Om du arbetar mycket med siffror kan ett numeriskt tangentbord vara en fördel.

Datorn har tillräckligt bra batterikapacitet för att du ska kunna delta i längre möten utan att vara beroende av laddare.

Datorns prestanda är viktigt för ditt val. Leta efter maskiner med en kraftfull processor och helst en med en av de nyare generationens Intel processorer. Sedan kommer frågan om man ska ha ett grafikkort eller inte. Använder du datorn för avancerad grafik eller liknande är svaret ett rungande ja, men vanlig kontorsanvändning kräver inget dedikerat grafikkort.

PC:n måste vara robust nog att tåla att resa med dig och samtidigt klara långa dagar på kontoret och transporteras från mötesrum till mötesrum.

Anslutningsalternativen måste vara bra och du behöver både USB-C, HDMI och USB för att vara säker. En PC ska också ha bra garantier och din arbetsgivare ska ha ett bra serviceavtal som säkerställer dig ett kort avbrott om en datorolycka väl skulle vara framme. Antingen genom att tillhandahålla en reservdator eller erbjuda service över telefon.

Vilken typ av arbetsstationer behöver du? Se hela vårt utbud av Komplett-PC här.

Skärm är också viktigt för din ögonhälsa och det kan du läsa mer om här: Välj rätt datorskärm på arbetsplatsen.

Rätt utrustning kan också förbygga sjukskrivningar i ditt företag och utrustningen du kopplar till din PC måste vara ergonomisk korrekt för dig.

Min dator är en tidstjuv

Äldre datorer ger problem i att de lägger mer tid på att utföra enkla operationer och de klarar inte av tyngre uppgifter. När du hör att fläkten går varm och datorn närmar sig kokpunkten vet du att den är överansträngd.

Arbetsdagen tas snabbt upp av mycket onödig tid som man måste lägga på att vänta på att datorn ska utföra uppgifterna. Sammanfattningsvis blir det en tidstjuv som väcker irritation.

Äldre datorer kommer inte att kunna ladda ner den senaste versionen av operativsystemet och då är det dags att byta ut det.

Det visar sig att en anställd snabbt kan förlora värdefull arbetstid om hen arbetar på äldre IT-utrustning. Upp till 20 000 kronor i förlorad inkomst per år! I denna artikel kan du läsa mer om hur du smart kan spara kronor på din IT-budget i ditt företag.

Hur ofta bör du byta dator?

Många tycker att man bör byta datorn ungefär vart fjärde år. Detta är en sanning med modifikation. I många fall kan du uppgradera datorn genom att installera mer minne eller byta ut den mekaniska hårddisken mot en SSD, en ny typ av hårddisk som hämtar data mycket snabbare.

Detta är tecken du bör leta efter när din dator börjar bli föråldrad.

 • Datorn slukar mer ström och batterikapaciteten blir sämre än tidigare.
 • Datorn upplevs som slö, den kämpar för att ladda ner hemsidor och utföra enkla uppgifter.
 • Du kommer inte att kunna ladda ner senaste programvaran eller operativsystemet. Du måste exempelvis ha Windows 10 för att använda webbläsaren Microsoft Edge.
 • Du kommer inte kunna dra nytta av internethastigheten du betalar för. En äldre dator kommer inte att kunna använda sig utav 100 mbit/s.
 • Datorn blir varm och låter mer och mer. Du kan ha slarvat med underhållet också och kylpastan mellan processor och fläkt blir värmeisolerande istället för värmeledande vilket kan leda till att datorn blir extra varm och processorn kan smälta.
 • Dina arbetsbehov förändras och du kan behöva en annan dator än den du har idag.
 • Datorn har skadats av misstag. Kanske har du spillt vätska på tangentbordet eller tappat den i marken?

PC-problem är en betydande men dold utgiftspost för ditt företags budget. Om du summerar alla minuter du väntar på att datorn skall utföra en uppgift eller måste ta en extra fikapaus för att datorn automatiskt uppdaterar mjukvaran blir det en svindlade summa i slutändan.

Vilken typ av PC behöver du?

Om du kommit fram till att du skall byta ut din arbetsdator, så uppstår frågan om vilken typ av datorn du behöver. Ofta är den första frågan: Ska du ha Mac eller PC?

Valet mellan Mac och PC blir ett val mellan operativsystem – iOS eller Microsoft? Om du alltid har använd en PC på jobbet och är väl förstådd i Windows bör du inte byta bara för att byta, eller för att du tycker att Mac ser bättre ut än din nuvarande PC. Vanor är kända för att vara smärtsamma att vända, så man väljer oftast att fortsätta med det samma som tidigare då det är bekvämast.

Sen kommer behovsbedömningen av vilken skärmstorlek du skall ha. Behöver du 13”, 14” eller 15” skärm på datorn? De flesta arbetare idag använder sig av en bärbar dator, oavsett om de mestadels arbetar vid sina skrivbord eller är på språng. Oavsett vilket kommer du att behöva bära datorn med dig, oavsett om det är möten på kontoret, ute hos kunder eller om du jobbar hemifrån. När du väljer storlek på en ny bärbar dator måste du tänka på hur du reser med den.

På kontorsplatsen kan du ansluta till ytterligare externa skärmar och tangentbord via en dockningsstation, men det är användningen utanför kontoret som avgör ditt val av dator och storlek. En ny trend är att många datorer nu levereras som så kallade 2-i-1-datorer. Det innebär att de kommer med ”flip-screen” som kan vridas och har touch-screen, så det är en blandning av en bärbar dator och surfplatta.

Läs artikeln: Mac eller PC - Vilken väljer du?

Korrekt prestanda för din dator

Experterna menar att Intel-processorerna är snäppet vassare än konkurrenterna, men allt detta beror också på vad du skall använda datorn till och vad ditt behov är. Celeron- eller Pentium-processorer ger generellt sett något lägre prestanda och längre väntetid, men de räcker bra för de flesta enkla arbetsflöden så länge man inte jobbar med väldigt speciella och resurskrävande uppgifter. Då bör du använda dig utav en Intel Core processor.

När du läser igenom en dators specifikationer är det lätt att gå vilse i siffror och bokstavskombinationer. Om du letar efter en dator med Intel-processor, hitta gärna en med i5 eller den snabbare i7 och står det ett U efter de fyra sista siffrorna betyder det att den har bättre batteritid och mindre brus.

Det tillfälliga minnet av data mäts i RAM (Random Access Memory) och är avgörande för hur snabbt maskinen upplevs. Det som finns lagrat i det tillfälliga minnet försvinner när du stänger av datorn. En snabb processor och tillräckligt med RAM gör att du får en sömlös upplevelse.

Din dators lagringskapacitet bestäms av storleken på hårddisken, men betydelsen av en stor hårddisk har minskat de senaste åren. Anledningen är molnlagring och användningen av One Drive, iCloud, Spotify och Netflix. Det innebär att vi idag streamar musik, filmer, serier och lagrar dokument och bilder i molnet.

Läs artikeln: Skillnaderna som spelar roll när man väljer ny PC.

Trender och utveckling

Matt lack, mässing och gulddekor. Neonljus i tangentbordet och det lilla extra designelementet är det som kan avgöra ditt PC-val. PC-design rör sig i vågor och de flesta av oss tycker om vackra saker och prylar. Det är därför PC-designers också går på modevisningar för att upptäcka de senaste trenderna. Datorn är en del av dig och din status – därför ska den också se bra ut.

Touch-skärm har blivit något alla PC-tillverkare har i sin repertoar. Många är designade så att du kan ta bort skärmen och använda den som surfplatta, eller så sitter den på datorn, men är vändbar (2-i-1-dator).

Valet mellan PC och Mac upplevs i många fall också som ett val mellan användbarhet (PC) och design (Mac). Tillverkarna ser en trend i att den vanliga PC-användaren är villig att betala extra för att få bra design på köpet.

Läs artikeln: Fler företag väljer att skräddarsy sina datorer.

Arbetsdator för privat bruk

Har du en PC för användning på jobbet och en för privat bruk eller kombinerar du de två? Du bör vara medveten om hur du använder din arbetsdator i ett privat sammanhang. Här delar vi några specifika tips:

 • Låt inte obehöriga personer, vänner eller andra komma åt datorn. Detta gäller även dina barn som snabbt kan hamna i att ladda ner mjukvara som inte har något att göra på en arbetsdator.
 • Har du en bisyssla eller annat projekt du använder arbetsdatorn till ska du veta att det i praktiken är din arbetsgivare som äger det du har på PC:n.
 • Undvik oskyddade offentliga trådlösa nätverk. Se i så fall till att du använder https-sidor eller en VPN-anslutning.
 • Använd sociala medier och chattjänster klokt. Tänk på ditt språkbruk oavsett om det är Facebook eller Slack.

Datasäkerhet

Datorattacker är en stor rädsla för många företagsledare. Över 90 % av sådana attacker börjar i den anställdas inkorg och många företag har upplevt attacker av olika slag. Det är först efter man blivit attackerad som många tänker på att stärka säkerheten.

Det är en riskfaktor att anställda använder sin arbetsdator på ett stort antal osäkra nätverk. Då är vägen för en hackare kort in till värdefull data om du inte skyddar dig.

På informationssäkerhet.se och MSB.se kan du läsa artiklar och få råd om hur du kan skydda dig mot att din PC, Mac eller Smartphones attackeras.

 • Använd olika lösenord på olika webbplatser. Då kommer inte hackare att kunna komma åt alla dina konton, även om du blivit lurad en gång.
 • Använd tvåstegsidendifiering där det är möjligt. Utöver vanlig inloggning erbjuder många webbplatser att till exempel skicka ett sms med en extra kod du behöver för att logga in. Då kan inte obehöriga komma åt kontot – även om de har ditt användarnamn och lösenord.
 • Lämna endast känslig information på webbplatser som krypterar information. Leta efter ”hänglåset” eller så står det ”Https” i adressfältet.
 • Använd mobilt bredband om du har det. Det är mycket säkrare att använda än öppna nätverk.
 • Konfigurera en VPN-anslutning till ditt jobb- eller hemnätverk. Flera nya routrar låter dig sätta upp en VPN-tunnel, så att informationen du skickar ut krypteras där, innan den går vidare online.

Programmen som ställer extra krav på datorn

En del datorprogram kräver mer minne och processorkraft än andra. Datorn måste hantera dessa utmaningar och program, men vilka program kräver mest?

Microsoft Excel är ofta ett av de första programmen du öppnar efter att du har startat din dator. Dessutom är det webbläsare, andra Office-verktyg och kanske specialprogram som berör just din typ av arbete. Det vardagliga Excel-programmet kan kräva betydligt mer datorkraft än du tror.

Om du byter din PC från en med HDD-hårddisk till en med SSD kommer du att upptäcka att den startar upp snabbare och hanterar tyngre program med enkelhet. Framförallt kräver bildbehandlingsprogram och videoredigering mer kraft än andra.

Med den växande generationen av datorer baserade på molnlagring och enkel konstruktion med minimal lagrings- och processorkapacitet kommer detta krav att förändras gradvis. Den utvecklingen har redan börjat.

Du kan även läsa: Excel påverkar din dator mer än du tror.

Vad kostar en dator?

Om du bara tittar på priset på en PC, kommer du inte att se de verkliga IT-kostnaderna i ditt företag. En ny dator är mycket mer pålitlig än en som är tre år gammal eller ännu äldre. Äldre datorer har i snitt fem incidenter per år med en genomsnittlig stilleståndstid på 10 timmar per incident. Konsultfirman 3 Step IT, som har räknat ut vad det kostar i förlorad arbetstid för ditt företag har kommit fram till att det handlar om 20 000 kronor per år och anställd som jobbar på en gammal arbetsdator.

Billigare datorer består ofta av billigare delar, inte bara vad gäller processorer och interna delar, utan även på utsidan. Själva skalet, chassit på datorn tål mindre och skadas snabbare än på de dyrare datorerna.

Det kan vara bättre pengar att spara på att köpa ”private label”- utrustning till din dator som tangentbord, möss, kablar med mera.

En lösning som är skräddarsydd för nystartade företag och företag som lägger hela IT-satsningen i händerna på en professionell leverantör, är uthyrning av IT-utrustning. De uppenbara fördelarna med att hyra IT-utrustning är:

 • Du slipper höga engångskostnader genom att köpa ny utrustning. Särskilt relevant för nystartade företag. Du binder inte kapital och kan hellre använda pengarna till att stärka eget kapital eller investera i andra åtgärder som gör dig mer konkurrenskraftig.
 • Du kan när som helst ha den senaste IT-utrustningen på marknaden och ha topputnyttjande grad och produktivitet med utrustning som fungerar.
 • Ditt företag får förutsägbara kostnader med en månadshyra.

Uppgradera eller att byta ut datorn

I många fall räcker det om du uppgraderar din nuvarande PC, om den inte är för gammal. Börja med att använda en webbaserad applikation eller kolla aktivitetshanteraren på din PC. Då ställer du snabbt en diagnos på vad du behöver byta ut.

Du kan uppgradera de flesta komponenter och många återförsäljare säljer antingen färdiga paketlösningar eller delar individuellt. Grafikkort, processorer, utökat RAM-minne och byte hårddiskar är operationer du kommer kunna hantera själv med lite insikt. En enkel sökning på Youtube berättar hur du gör jobbet och de delar du köper online från en återförsäljare.

Professionell partner

Vid det här laget av köpresan vet du förhoppningsvis ungefär vad du ska köpa utifrån de krav du har på en arbetsdator. Du har överblick över val och fabrikat, du känner till de grundläggande kraven på datorns prestanda och vet vad som rör sig angående PC-trender. Dessutom har du en bra uppfattning om vad en bra arbetsdator bör kosta dig och ditt företag. Nu börjar du leta efter en leverantör som passar dina krav.

Det är viktigt att du hittar en leverantör som kan leverera både PC och Mac plus att de har de mest dominerande varumärkena. Stort sortiment är viktigt för dig som konsument så att du har valmöjligheterna. Du kan sortera efter du märken du tycker passar bäst och jämföra priser. Webbutiken ska vara lätt att hitta och betalningslösningarna enkla.

Leverantören ska hantera snabba leveranser och säkerställa dig stabilitet och förutsägbarhet. Om något går sönder ska serviceavtalet vara en garanti för att du snabbt kommer upp igen utan att förlora värdefull produktionstid.

Förlorad produktion är förlorade intäkter och pengar är också avgörande för ditt val av PC. Har din arbetsgivare ett bra IT-avtal bör det vara mycket att spara även på mindre inköp för småföretagare.

Din checklista för att hitta en bra IT-partner bör se ut ungefär så här:

 • Stort sortiment
 • Snabba leveranser
 • Bra serviceavtal
 • Bästa priserna
 • Kompententa kundkonsulter som kan hjälpa till vid köp