13, 14, 15-tums PC - vilka är skillnaderna?

13, 14 eller 15-tums PC – vilka är skillnaderna?

Published at 10. maj 2021 11:45, Updated at 01. dec 2021 10:01

Hur många tum är att föredra när det kommer till valet av en bärbar dator? Vanligtvis står det mellan 13, 14 eller 15 tum. Nedan ger vi dig lite hjälp på traven!

De flesta skärmar ligger på mellan 13,3 och 15,6 tum. Det är inom dessa storleksformat stort sett alla laptops som säljs idag befinner sig i. För att göra det ännu tydligare motsvarar en tum 2,54 centimeter, och för att mäta din dator i tum mäter du från hörn till hörn diagonalt över skärmen. Skillnaden mellan en 13 och 15-tumsdator är ganska stor när det kommer till skärmens kvadratcentimeter.

Ta en titt på våra mest populära bärbara datorer här:

Möjligheterna med en 15-tumsdator

I förhållande till 13-tummaren är en 15-tumsdator relativt stor, vilket innebär att du kan arbeta ganska länge utan att skärmstorleken varken känns för liten eller blir ansträngande för dina ögon.

Den fysiska storleken på skärm och dator har i princip ingen påverkan på prestanda. Arbetar du främst med textbehandling eller liknande behöver du ingen avancerad processor eller mycket minne, och du kommer långt med ett integrerat grafikkort.

Arbetar du och ditt företag däremot med tunga Excel-filer eller videoredigeringsprogram är en mer kraftfull dator att rekommendera. Med många 15-tummare kan både större processor samt ett externt grafikkort väljas till.  

Tidigare var lagringsmöjligheterna en avgörande faktor för många. Detta har under de senaste åren kommit att ändras, då molnbaserad datalagring ger obegränsat med utrymme. Har du inte tillgång till molnlagring men ändå är i behov av mycket utrymme, finns det med en 15-tumsdator möjlighet för två interna hårddiskar.

Resa med en 13-tumsdator

Är du ofta på resande fot är en 13-tumsdator ett bra val, då den är lätt och tar liten plats. Den är smidig att ha i knät på flyget eller på tåget, och arbetar du hemifrån har du sannolikt en extern skärm som du kan koppla till.

Om din bärbara dator får följa med dig från kontoret och hem bör du välja en med god byggkvalitet, då slitage kan uppstå när den åker in och ut ur både datorväskan och dockningsstationen. Därför är en robust och professionell dator framför en konsumentdator att föredra.

Ökad storlek medför ökad vikt. Den minsta 15-tumsdatorn väger under 2 kg, medan en 13-tummare kan väga omkring 1 kg. Den är därmed, till skillnad mot de större datorerna, betydligt smidigare att ha med sig i väskan.

Batteritiden är oberoende av storleken

Vikten på en bärbar dator har att göra med följande faktorer: Chassit, processorn, lagringsenheten och batteriet. Trenden går mot allt tunnare och lättare datorer, och de senaste åren har batteriteknologin genomgått en enorm utveckling. Idag kan du få datorer utrustade med kraftfulla batterier som väger en bråkdel av vad de tidigare gjorde.

Numeriskt tangentbord på 15-tumsdatorn

Är du i behov av en större yta när det kommer till skärm och tangentbord är 15-tumsdatorn oslagbar. Dessutom kommer de allra flesta 15-tumsdatorer med numeriska tangentbord, vilket underlättar när du till exempel arbetar i Excel. Vissa tangentbord har särskilda multimediatangenter avsedda för volym och liknande. Apple har till exempel lanserat en så kallad Touch Bar till MacBook, där ett antal specialfunktioner och tangenter sitter längs med en skärm på ovansidan av tangentbordet. 

Slutsats

Vi har nu gått igenom de viktigaste faktorerna att ha i åtanke när det kommer till att välja en ny dator till dig och ditt företag. Priset är naturligtvis även det en avgörande omständighet. De mindre datorerna (12,5 och 13,3 tum) tillverkas i så små utgåvor att de kan vara kostsamma att köpa, men bortsett från det är en större dator i regel dyrare. Vi anser dock att valet av dator främst bör baseras på behov och användningsområde, då olika arbetsuppgifter kräver olika typer av datorer.