Så lyckas du med onboarding, infasning & nyanställningar - KomplettFöretag.se
Så lyckas du med onboarding, infasning & nyanställningar

Så lyckas du med onboarding, infasning & nyanställningar

uppdaterad 24. jun 2025 15:28

Onboarding eller infasning handlar om hur nya människor välkomnas till arbetsplatsen. Vi på Komplett Företag tror att ett ordentligt paket med utrustning som står redo och är uppdukat är ett stort välkomnande och gör första dagen till en riktigt bra upplevelse. 

Precis som att du själv inte får en andra chans till att göra ett bra första intryck så får inte företaget den chansen heller. Det som människor upplever den första dagen på jobbet stannar kvar länge, och kan aldrig upprepas. Som chef är det ditt ansvar att infasningen går bra.

Innan vi rekommenderar bra utrustning (tips: se längre ner på sidan), låt oss ta en titt på några skräckhistorier från nyanställda. Många historier handlar om arbetsplatser som ger ett dåligt första intryck.

En man som heter Patrick Garmoe berättar om sin första dag på jobbet i sitt första jobb som journalist:

– Min chef gjorde rabalder om att han inte skulle vara med den dagen jag kom. Jag visste knappt var jag skulle sitta, men plötsligt började chefens chef ropa på en tillståndsrapport. Jag hade ingen aning om vad en tillståndsrapport var.

En annan, Marilyn Paige, hade sin första dag som kommunikationschef när hennes chef tog med henne in i ett mötesrum och pratade om sig själv i åtta timmar.

En anonym anställd berättar att han första dagen möttes av att en kontorsstol låg i delar i en kartong bredvid skrivbordet, och nej, han skulle inte jobba på IKEA. Men han fick montera stolen själv första dagen.

Dessa och fler historier kan du läsa om här och här.

Det är så det ska göras

Men hur ska den första dagen vara egentligen?

Den första dagen bör du som chef ha ett uppstartsmöte med den nyanställde. Det är viktigt att du presenterar dina förväntningar och det huvudsakliga arbetet och ansvaret för tjänsten. Var specifik om de åtgärder du går med på att genomföra för att medarbetaren ska lyckas.

Infasning handlar om specifika steg arbetsgivaren tar för att nyanställda ska känna sig välkomna, lära sig viktiga aspekter av organisationen, sätta sig in i sina arbetsuppgifter och företagets kultur. 

Vi kan inte tänka oss några mer konkreta åtgärder än att se till att utrustningen är i ordning. För kontorsjobb pratar vi om dator, bildskärm och telefon. Men glöm inte saker som har med ergonomi att göra, som kontorsstolar, skrivbord och möss. Det är dumt att skicka nyanställda rakt in i sjukskrivning med nackproblem och musarm. Så här är några förslag från oss:

Laptops

Här är världen delad i två, mellan dator med Windows och Mac. Med tanke på att den nyanställda kommer att utföra vanliga kontorsuppgifter är en Macbook Air ett underbart verktyg. På Windows-sidan kan vi rekommendera en Lenovo ThinkPad eller en ProBook från HP.

Skärm

Här finns mycket att välja på. Men om vi skulle rekommendera något så skulle vi titta på något i storleken omkring 34" med USB-C, detta gör kontorsutrymmet bekvämare att använda, du får en bra överblick och du kan koppla in datorn direkt i skärmen med en kabel och på så sätt både få bild och ström.

Du kan också räkna med att få nöjda nya medarbetare om du sätter upp en ultrabred skärm på ditt skrivbord.

Mobiltelefon (iPhone)

Återigen måste vi skilja på Apple och de andra. Då pratar vi om Android-baserade telefoner. Apple erbjuder idag flera olika modeller och släpper generellt en ny siffra varje höst, och då iPhone 16 sist i september 2024, med tillskottet 16e som är en enklare modell som är snällare mot plånboken. iPhone kommer vanligtvis i olika utgåvor: vanlig, Plus, Pro och Pro Max.

Mobiltelefon (Android-baserade)

Om den nyanställde hellre vill ha något Android-baserat är Samsung-telefonerna helt fantastiska där Samsung Galaxy S25 är senaste serien. Precis som när det gäller Apple så har Samsung flera olika modeller, och bra många fler prisklasser än vad Apple har. Flaggskeppet S25-serien kommer i utgåvorna: vanlig, Plus och Ultra, sen har Samsung även flera enklare modeller i olika A-serier.

Skrivbord

Ibland vill vi stå, andra gånger vill vi sitta. Vi vet att det är vanligt att man tar över ett gammalt skrivbord, men världen går vidare och vi skulle i alla fall rekommendera ett av våra höj- och sänkbara skrivbord ifall det inte redan finns, i vårt sortiment hittar du flera storlekar och färger.

Mus och tangentbord

Ett sätt att visa att du bryr dig om den nya personen på kontoret är att kolla vilken typ av mus hen vill ha. Det är skönt att börja jobba med en mus som ingen annan har gnuggat fingerfett på eller ett tangentbord fullt med smulor från kollegor man aldrig träffat. Det handlar inte bara om komfort, det handlar också om ergonomi. Ja, många klarar sig med Apples Magic Mouse och Trackpad men här är inte Apple-folket bundna till Apple.

Då kan du satsa på musvärldens Cadillac, en Contour RollerMouse eller så kan du satsa på en Vertical mus från Logitech eller något däremellan.

Eller ett tangentbord (garanterat fritt från smulor) vi kan rekommendera är Apples Magic Keyboard, och vill du kombinera mus och tangentbord är MK710 Combo från Logitech en klassiker.

Kontorsstol 

Precis som det är skönt att börja på ett nytt jobb med ett nytt tangentbord, mus och saker att vänja sig vid, så är det något speciellt med en kontorsstol som ingen har suttit i. Här kan du välja mellan hög rygg, låg rygg, meshtyg, armstöd, tilt och allt som gör en stol till en stol. En bra ergonomisk kontorsstol gör att du kan fokusera bättre under hela dagen.

Man ska heller inte stirra sig blind på om en stol har ordet "gaming" i sitt namn, många så kallade gamingstolar har precis samma ergonomiska egenskaper som klassiska kontorsstolar, vissa till och med bättre egenskaper. Vi ser även en växande trend kring just gamingstolar att det blir fler neutrala färger och inte alltid det färgglada och "skrikiga" som man kanske tidigare sett vilket gjort att det absolut är ett alternativ att titta på, du hittar alla våra gamingstolar här

Uppföljning

Den nyanställda skall sedan följas upp. Där är vi så säkra på de utrustningspaket vi har att vi inte räknar med några justeringar mer än att skrivbordet måste höjas och sänkas enligt nykomlingens önskemål. Men efter en månad bör du ha en uppföljningsintervju. Det är då viktigt att kartlägga:

  • Status på vad ni kommit överens om i uppstartssamtalet?
  • Hur har utvecklingen varit?
  • Vilka åtgärder måste vidtas för att medarbetaren ska lyckas, såsom kurser eller kompetensutveckling, vägledning med mera.
  • Vad behöver medarbetaren av dig (ledaren) för att lyckas?

Sedan är det bara för oss att ställa en till fråga: Finns det någon annan utrustning du behöver?