Bärbara workstations: Mer än hyllade bärbara datorer

Bärbara workstations: Mer än hyllade bärbara datorer

Published at 26. maj 2021 19:24, Updated at 28. okt 2021 16:58

Tiden då bärbara workstations egentligen inte var bärbara är förbi. Dagens utbud från Lenovo, HP och Dell sätter ribban högt, både när det kommer till minne och lagring. Detta kombinerat med kraftfulla batterier ökar både flexibilitet och mobilitet, så att anställda kan arbeta med sina projekt även på resande fot.

Samlad insats för bättre utbud

Så kallade workstations har varit en svår nöt att knäcka för IT-kunniga. Länge trodde man att bärbara datorer inte kunde konkurrera med de stationära. Men med en samlad insats för att förbättra utbuden med flera nivåer de senaste åren har leverantörerna av bärbara workstations verkligen levererat.

Med Hexa-Core CPU (sex kärnor), massiv minneskapacitet och snabba RAID-alternativ är dagens bärbara workstations mer än bara bärbara datorer. Prestandan är hög, ofta med specifikationer som konkurrerar med många av de stationära datorerna.

Workstations möjliggör arbete på språng

Med de hästkrafter som är tillgängliga i datorer idag kan en Lenovo ThinkPad P1, HP ZBook Fury eller en Dell Precision vara allt som de anställda behöver, oavsett om de befinner sig på kontoret, i hemmet eller på resande fot. Har man dessutom dockningsstationer, extra skärmar, möss och tangentbord tillgängliga på de platser de anställda ofta arbetar, tillgodoser dessa datorer de flesta behov.

Prestandanivån du uppnår med dessa datorer har förstås sitt pris. Med det sagt kommer du och ditt företag ha säkrat kvalitet både vad gäller komponenter och kundservice, något som kommer att vara väl värt investeringen.

Därför är det viktigt att välja en bärbar workstation som uppfyller dina behov. Du behöver en dator som är pålitlig och klarar av det arbete som utförs idag, men som också är framtidssäkrad och som fungerar bra under en lång tid framöver.

Behöver ditt företag workstations?

Workstations är inte längre avsedda endast för ingenjören. Mjukvaruutvecklare, affärsanalytiker och personer som arbetar i kreativa branscher kan alla dra nytta av prestandan hos en kraftfull workstation. En workstation passar bland annat för företag som arbetar med program som:

  • Vegas Pro
  • Cinema 4D
  • Solid Works
  • Blender 3D
  • Adobe InDesign, Illustrator, Photoshop, Premiere Pro, After Effects och/eller Lightroom
  • Autodesk 3DS Max och/eller Autodesk Maya
  • Autodesk AutoCAD eller Revit
  • Agisoft Photoscan
  • ArchiCAD

Bärbara workstations i tuffa miljöer

Ska en workstation stå i en extrem miljö måste den motstå en annan typ av belastning än den placerad i ett kontorslandskap. Konstruerade av ultrarobusta material, både invändigt och utvändigt, kan workstations med MIL-SPEC tåla extrema temperaturer, smuts och damm, stötar och vibrationer samt i de flesta fall även fukt.

Trots att namnet antyder att dessa robusta maskiner endast är ämnade för militärt bruk, används bärbara datorer med MIL-SPEC inom många olika sektorer. Med fler och fler system som kräver betydande datakraft, säkerställer MIL-SPEC drift och underhåll samt minskar driftstopp - Särskilt på avlägsna platser där kundservice kan vara nästintill omöjlig att komma i kontakt med. Oljeriggar, övervakningssystem, byggarbetsplatser och luftfartsanlänningar är alla sektorer som använder sig av datorer med MIL-SPEC för att övervaka och kontrollera utrustning.

Bredare utbud av komponenter med stationär workstation

Om portabilitet inte är nödvändigt, kan du alltid spara några kronor och satsa på en stationär workstation. Den stationära datorns design gör det bland annat enkelt att byta ut externa komponenter på egen hand. Denna utformning är dessutom mindre beroende av komponenternas storlek och specifikationer, vilket innebär att det finns ett bredare utbud av produkter att välja mellan.

Välj en workstation skräddarsydd efter ditt företag

Genom att vara med och konstruera din workstation kan du själv bestämma vilka komponenter som ska ingå. Olika arbetsuppgifter kräver olika hårdvara, och vi på Komplett Företag kan hjälpa dig att skräddarsy en Komplett-PC som passar perfekt för alla anställda i det dagliga arbetet.