Rabattavtal för företagRabattavtal*
Mac eller PC - Vilken väljer du? Läs mer om det här i bloggen

Mac eller PC - Vilken väljer du?

Publicerad 13. jun 2022 16:13, uppdaterad 24. jan 2024 10:14

Mac och PC kan ibland verka som två religioner på kollisionskurs. Vi är fast övertygade om att de andra har fel. När de starkaste rösterna från båda sidor möts blir det sällan givande diskussioner och det tenderar att vara känslomässigt laddat.

Vi kommer därför att gå igenom de huvudsakliga skillnaderna mellan Mac och PC i den här artikeln. 

Först några förtydliganden. Apple är ett företag som tillverkar Mac-datorer. Mac är den korta formen av Macintosh, som egentligen är namnet på ett äpple. Äpple - Apple, eller hur? Vi har MacBook Pro, Macbook Air, iMac och Mac Mini. 

Sen har vi PC. Du kommer förmodligen tänka eller få höra någon säga att en Mac också är en PC, och de har i princip rätt, för en Mac är också en persondator. Men i dagligt tal nu för tiden skiljer vi på Mac och PC. En PC är designad för att köras på Windows, dvs Microsofts operativsystem. De är vanligtvis tillverkade av HP, Acer eller Lenovo

Läs även: Så väljer du rätt PC till jobbet.

Följ dina vanor när du väljer mellan Mac och PC.

Om du alltid har använt en PC på jobbet och är väl investerad i hur Windows fungerar, så ska du inte byta bara för att byta. Eller för att en Mac kanske ser bättre ut än den PC du har. Vanor är svåra att vända, särskilt de gamla, så många svär vid att fortsätta använda de det kan bäst och känner sig trygga med. 

Den största skillnaden mellan PC och Mac är operativsystemet (OS), det vill säga det mest grundläggande programmet som får datorn att fungera. En PC, oavsett om det är HP, Lenovo eller Acer, använder Microsoft Windows som operativsystem. En Mac använder Apples egna OS och det kallas macOS.

Om du är van vid att använda Windows finns det en liten övergång för att byta till macOS, och vice versa. 

Samma programvara för PC och Mac.

Även om operativsystemen med menykontroll, och mappstruktur är olika så är det nu så att du kan använda många av de flesta program på både Mac och PC. Även om Mac-datorerna har sina egna dator- och skrivprogram kan du enkelt använda Office-paketet från Microsoft på en Mac. 

Apple har utvecklat sina egna produkter så att de fungerar sömlöst tillsammans. Apples universum fungerar bra och är intuitivt. Många val har redan gjorts för dig när du loggar in för första gången. 

Med en PC och/eller en Android-telefon kan du göra några av samma val själv för att få den bästa användarupplevelsen. 

Datorn måste uppfylla arbetskraven.

Traditionellt sett har de som jobbar med video, fotografi och grafik var Mac-entusiaster. Detta bygger på ett behov av skarpa, bra skärmar och det har Apple traditionellt sett varit bra på. Därför har Mac fått ett fast fotfäste inom kreativa yrken. Detta har i sin tur lett till att Mac fått status som en populär dator att ha på cafébordet och fortfarande är en identitetsmarkör för många. 

Samtidigt har flera valt att gå åt andra hållet och ersätta sina Mac-datorer. Anledningen är densamma som gör att spelar väljer PC istället för Mac, nämligen möjligheten att anpassa och uppgradera efter behov. 

Om kreativa yrken fortfarande traditionellt väljer Mac, så är det värt att notera att spelare håller sig till PC. Anledningen är att du kan bygga en gaming-dator nästan hur du vill. Det finns också en stor skillnad mellan en Mac och en PC som är värd att notera: En PC kan byggas ut och skräddarsys efter dina behov medan en Mac är en färdiginställd setup som inte erbjuder lika många konfigurerbara lösningar.

Har du IT-kompetens på Mac eller PC?

På en arbetsplats är det ofta så att systemen är inställda för antingen PC eller Mac, men långt ifrån de flesta använder PC. Om du jobbar någonstans med din egen IT-avdelning bör du kolla med dem om de har expertis på både PC och Mac innan du väljer.

Ibland har man inget val. Ofta är valet redan gjort, och inte sällan motiveras det av datorernas priser.

Priset har förstås sin del att säga om saken. I allmänhet är PC billigare att köpa än en Mac, men ständiga uppdateringar av design och prestanda på nya PC har utjämnat skillnaderna. Bra design och kraftfulla komponenter kostar, och Mac har alltid fått höga poäng på dessa kriterier. Andra märken som Lenovo och HP har skapat sina egna designdatorer för att utmana Apple. Dessa ger en touch av exklusivitet och då är priset också högre. 

En PC kan ge dig två i ett. 

Allt fler datorer levereras som så kallade 2-i-1-datorer. Det innebär att du antingen kan vända skärmen och använda den som surfplatta med pekskärm eller så kan du ta bort skärmen helt. För många är detta en otroligt praktiskt lösning. Om du då står fast vid Mac måste du investera i både en MacBook och en iPad för att få samma sak. 

Mycket av det vi beskriver här är nog på "nice to have"-listan och inte "need to have". För ett företag som tänker på stordriftsfördelar är design ett argument som betyder något, men långt ifrån allt. Datorns prestanda väger betydligt mer. 

Säkerhetshot och virus är vanligare på en PC.

Många lever i tron att datavirus inte biter på en Mac. Sanningen är att de som programmerar virus koncentrerar sig på PC-marknaden eftersom den är så mycket, mycket större. Dessutom finns över 80% av säkerhetshoten online. Således attackerar de din dator oavsett märke så länge den är ansluten till internet. 

PC-användare är förmodligen mer angelägna om säkerhet än Mac-användare. De ser till att ha en uppdaterad dator, och kan dra nytta av en hel del gratis programvara för skydd. 

För de flesta har nog valet mellan Mac och PC redan gjorts av IT-chefen eller chefen, men om man får möjlighet att påverka valet måste man väga för- och nackdelar utifrån de kriterier vi har pratat om ovan. Lycka till med att välja dator!