Så blir du världens bästa tomte

Så blir du världens bästa jultomte

Published at 20. okt 2021 14:38, Updated at 03. dec 2021 15:39

Nu är det dags att vara jultomte för dina anställda igen och självklart ska du bli den bästa tomten någonsin. Men för att bli det behöver du veta hur de gör i andra länder.

Först och främst kan du göra mycket genom att låta bli att piska eller äta människor. Så är det sagt.

Sen vill vi visa dig massa julklappstips, för det finns inget som skapar bättre julstämning än riktigt fina julklappar från en smart tomte som har köpt allting på ett ställe.

Nu beger vi oss ut i världen. Vi har varit utomlands och hittat konstiga tomtar och traditioner.

För oss är de konstiga, men vi är kanske rätt konstiga i Sverige också. Vi hugger ner ett träd, ställer det i vardagsrummet, dekorerar det med färggranna kulor och dansar runt det i en cirkel medan vi väntar på en jultomte, som alla vet är farbror Lennart. Traditionerna är olika. Men vi fortsätter med hur det är i andra länder.


På Island
får duktiga medarbetare gåvor av en julkatt, medan de som inte jobbat tillräckligt bra äts upp. Av katten. Så är det. Men katten äter nog upp olydiga barn också.

I Nederländerna liknar jultomten en biskop och rider runt på en vit häst. Han är alltså mycket lik den traditionella Sankt Nikolaus. Men han har också en assistent, Grumpus, som rasslar med kedjor och hotar att kidnappa stygga barn.

Österrike och Tyskland har samma elaka assistent, Krampus, som man, precis som i Nederländerna, inte vill komma på kant med.

I Frankrike kräver jultomten Père Noël, att barn ska ta av sig sina skor innan han fyller dem med godis. Där fylls inga stora strumpor. Han har också en assistent, Père Fouettard som piskar stygga barn.

I Venezuela åker jultomten rullskridskor på gatorna ihop med andra.

I Spanien delar inte tomten ut julklappar. Han överlåter detta istället till de tre vise männen.

Så för att sammanfatta, är det detta du behöver göra för att bli världens bästa jultomte:

  • Dela ut klapparna själv, delegera inte detta till någon assistent

  • Försök undvika att piska eller äta upp medarbetarna

  • Hitta en dräkt som gör att du inte ser ut som en biskop

  • Om du har en elak assistent, ta inte med hen när du ska dela ut paket

  • Håll dig borta från rullskridskor

  • Se till att du inte är en katt

 

Julkatt
Yule Cat: En skulptur av den isländska julkatten på torget i Akureyri.


Då skulle det mesta vara ordnat, förutom julklapparna till de anställda. De är viktiga. Det är nu tillåtet att få gåvor från arbetsgivare upp till 2500kr skattefritt p.g.a. en tillfällig regel som gäller hela 2021.

Handlar du på Komplett Företag gör du det enkelt för dig själv. Du slipper stressa, kan få snabb leverans dit du vill, har allting samlat på ett konto och framför allt för här hittar du allt du behöver på samma ställe. Inte bara datorutrustning, utan även kaffemaskiner, köksredskap, vitvaror, möbler, brädspel och LEGO. Hela listan är för lång för att ta upp här, men här kommer några tips:

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Med Bose Noise Cancelling Headphones 700 får du ett par riktigt bra hörlurar att använda både på kontoret, på pendeltåget och på fritiden. Med fyra mikrofoner som fångar upp och isolerar din röst, är det inga problem att ta samtal - även i bullriga miljöer. Batteritiden på upp till 20 timmar gör att du kan jobba ostört hela dagen och koppla av på kvällen. 

Harman/Kardon Onyx Studio 6 Black

Harman/Kardon Onyx 6 Black

Onyx 6 black från Harman/Kardon är en smidig bluetooth-högtalare som du kan ta med dig överallt, då den är vattentät (IPX7), har 8 timmars batteritid och ett smidigt bärhandtag. Lyssna på fantastiskt ljud på kontoret, hemma i badrummet eller på stranden. 

Nespresso Vertuo Plus Deluxe by Krups

Nespresso Vertuo Plus Deluxe

En riktigt bra kaffemaskin är ett måste på alla kontor, om inte på hemmakontoret. Nespresso Vertuo Plus erbjuder hela Nespresso-upplevelsen i ännu större koppar i snygg design. Allt som krävs är två knapptryckningar och en kapsel i valfri smak. 

Kindle Papperwhite 

Amazon Kindle Paperwhite

Läs en bok över jul! Med den här läsplattan kan du ladda ner tidsskrifter, serier och lyssna på ljudböcker med ett lagringsutrymme på 8 GB. Det finns också en modell för 32 GB om man önskar. Kindle Paperwhite har en bländfri skärm som gör att den ser ut som riktigt papper, även i starkt solljus. Dessutom är den vattenresistent, så att du kan ha med dig den på stranden, vid poolen eller hemma i badkaret. 

Braun Oral-B Pro 1 750

Braun Oral-B Pro 1 750

Alla behöver en tandborste och med denna blir det lite lättare att borsta gaddarna. En timer håller koll på att du borstar i två minuter, en varningslampa går igång om du borstar för hårt och batteriet håller upp till 14 dagar på en full laddning. Vad mer behöver du gör att göra morgonrutinen enklare? 

Smart- och träningsklockor

Apple WatchFitBitGarminSamsung

För att komma i tid till kontoret behöver man en klocka. Men dessa klockor visar inte bara tiden, utan mäter även puls, steg, kalorier, muskelmassa m.m. Med några av dem kan du också betala direkt med klockan, det är bara att blippa den. Med andra kan du lyssna på musik och dra ut på en löpartur. Dessutom finns det massor av olika urtavlor och armband att välja mellan, allt för att du ska få den design du tycker om.

Apple AirPods

Apple AirPods

Sist och faktiskt ganska små - AirPods! Dessa känns också som ett givet tillbehör i vardagen när man är på väg till jobbet eller ska sitta i videosamtal hela dagarna. Nu har precis AirPods 3 släppts, som har upp till sex timmars lyssningstid på en laddning (upp till 30 timmar med MagSafe-laddningsetui), är svett- och vattentåliga och de justerar även ljudet efter din öronform.