Rabattavtal för företagRabattavtal*
Spara tusenlappar på IT-budgeten

Så sparar du tusenlappar på IT-budgeten

Publicerad 14. okt 2021 11:09, uppdaterad 18. mar 2024 09:43

Visste du att en gammal dator kostar varje anställd 20 000 kronor i förlorad arbetstid varje år? Här är tipsen som kan spara dig tusentals kronor!

Genom att tänka smart när det kommer till IT-investeringar finns pengar att spara. Det handlar främst om hårdvaruinköp, bästa praxis för använding av programvara samt bra serviceavtal.

Besparingar lönar sig inte alltid. Om datorn blir för gammal riskerar du mycket onödig, långsam laddningstid och därmed förlorad arbetsinkomst. Medelåldern för en dator är omkring fem år, men den optimala ersättningsåldern är cirka tre år. Enligt analysbyrån Techaisle är en ny dator långt mer driftsäker än en som är tre år gammal.

Äldre datorer har i genomsnitt fem IT-incidenter per år, med en stilleståndstid på 10 timmar per incident. Konsultföretaget 3 Step IT har beräknat att det kostar omkring 20 000 kronor per år för varje anställd som arbetar på en gammal dator, i form av förlorade arbetsintäkter.

Fyra spartips för smarta IT-inköpare

Behöver alla på företaget verkligen en bärbar dator? Få människor arbetar på stationära datorer idag, men genom att köpa in stationära datorer för de som endast arbetar på kontoret kan man spara in mycket.

Du får en bättre dator med högre prestanda, mer lagring och RAM-minne för samma pris om du väljer en stationär dator. Du kan dessutom skräddarsy din dator efter dina behov, såväl som utöka den och ersätta enskilda komponenter över tid. På så sätt uppnår du en längre livslängd för din dator.

Stationära datorer är inte längre lika tunga som de en gång var - de är mindre och lättare och de flesta kan enkelt bäras med från kontoret.

Fyra smarta spartips:

Kvalitet: Att köpa billiga bärbara datorer är inte att rekommendera, då datorer som kostar mer helt enkelt håller längre. De har inte bara bättre prestanda och processorkraft, datorns skal eller chassi är också mer robust och håller därför längre. Dessutom har dyrare datorer ofta bättre servicevillkor.

Storhandla: Om du ska köpa nya datorer till ditt företag kan det vara värt att beställa flera samtidigt, för att förhoppningsvis få en bättre rabatt från leverantören.

Återförsäljning: Om du vill bli av med gamla datorer kan du tjäna några kronor genom att sälja dem vidare. Vi rekommenderar att du använder dig av ett godkänt program för att rensa din dator och förbereda den för återförsäljning.

”Private label”: Genom att köpa datorkablar, möss, musmattor och tangentbord från mindre kända märken kan du spara en del pengar. De kostar mindre än välkända varumärken men kvaliteten är i stort sett densamma. 

Glöm inte Moores lag!

Moores lag, från 1965, konstaterade att processorkraften hos en dator fördubblas vartannat år, och i dess kölvatten lanseras allt fler avancerade program som kräver kraftfulla datorer.

Analysföretaget Gartner anser att det finns så pass stora besparingar i att ha en bästa praxis när det kommer till att använda rätt programvara att det inte går att blunda för frågan.

IT-magasinet Computerworld citerar Gartners forskningschef Hank Marquis, som pekar på tre specifika metoder för att uppnå besparingarna:

Optimering av programvarukonfigurationer. Lita inte på att de stora programvaruleverantörerna erbjuder dig det bästa för att täcka dina behov. Som IT-chef måste du leta efter konfigurationer som kan innebära besparingar.

Återanvändning av programvarulicenser. Ta reda på om alla verkligen använder de program de har installerat. Du kan spara mycket genom att begränsa antalet licenser baserat på behov.

Optimera dina komplexa licenser. Använd dig av ett Software Asset Management (SAM)-verktyg. Med hjälp av detta kan du automatisera, påskynda och förbättra manuella processer för att få ut det bästa av den programvara du använder. Sådana kontroller kan på större företag inte utföras manuellt, vilket gör att behovet av ett SAM-verktyg finns.

Bra leverantörs- och serviceavtal

Oavsett om vi arbetar på ett stort eller litet företag är datorn vårt viktigaste arbetsverktyg. Om något inträffar som sätter din dator ur funktion kommer detta på ett eller annat sätt att påverka dig negativt.

Som företagskund prioriteras du av leverantören och får personlig expertrådgivning. Ofta erbjuds fri frakt och andra fördelar i ett företagsavtal och möjlighet till service genom tillverkarnas egen servicepersonal.

Bra pris betyder mycket - men snabb hjälp att sätta upp en dator, snabb leverans av ny utrustning är guld värt.