Rabattavtal för företagRabattavtal*
Skräddarsy datorer för företaget

Fler företag väljer att skräddarsy sina datorer

Publicerad 12. okt 2021 14:25, uppdaterad 18. mar 2024 09:41

Anpassade datorer är inte bara till för gamers – nu har även företagen fått upp ögonen för skräddarsydda datorer, något de sparar både tid och pengar på!

Priset endast 20% av kostnaden

Att skräddarsy en dator låter dyrt, men det behöver det egentligen inte bli.  

I stället för att köpa samma dator till alla (där vissa får för mycket kraft och andra för lite) ger du varje anställd en dator som är optimal för deras dagliga arbete.

Enligt en forskning från Gartner utgör prislappen endast 20% av kostnaden av datorns livslängd. Merparten av kostnaden består av teknisk support, underhåll och förlorad arbetstid.

Är du felaktigt utrustad kan det snabbt gå utför. Enligt en svensk undersökning lägger anställda 1,3 veckor om året på IT-problem.

Sparade pengar med skräddarsydda datorer

Det kan finnas stora skillnader i pris och prestanda när det kommer till CPU, minne och grafikkort, därför är det smart att inte agera bortom förmåga. En av de många fördelarna med att investera i en skräddarsydd dator är att du endast betalar för de komponenter du behöver.

Även om de flesta skräddarsydda datorer kostar under 20 000 kronor, händer det att vi får beställningar på riktigt kraftfulla datorer.

För en tid sedan levererade vi en av Norges dyraste datorer till Telemarks kommun. Denna skulle användas till att skapa 3D-modeller av flygfoton till kommunens databas. Prislappen landade på hela 156 000 norska kronor. Tidigare lade kommunen ner 12 dagar på processen, och gick något fel fick de börja om på nytt.

Med den skräddarsydda datorn tar det endast en dag. Föreställ dig de besparingarna!

Dyrast är inte alltid bäst

En dyrare dator är inte alltid det bästa valet. Om den anställda använder datorn för enklare arbeten såsom exempelvis e-post, krävs ingen hög prestanda. Det är ungefär som att köpa en sportbil med flera hundra hästkrafter till någon som bara kör omkring på landsbygden.

Å andra sidan behöver anställda som arbetar med stora kalkylblad ha en dator med bra internminne och en processor som klarar denna typ av arbete. Jobbar du med film eller inom grafisk produktion kommer du att behöva mycket datakraft och stort lagringsutrymme. Behoven varierar, vilket gör skräddarsydda datorer geniala.

Ett bra sätt att få extra prestanda till ett rimligt pris är att välja en mini-PC som arbetsstation. Denna är lika enkel att bära med sig och är lika kraftfull som en laptop, men kostar lite mindre. Vi bygger sådana datorer av typen Intel NUC.

OBS: Även om den anställda arbetar med enkla uppgifter bör du inte falla för lockelsen att köpa en dator avsedd för privat bruk. Dessa datorer är helt enkelt inte tillräckligt robusta för att klara långa arbetsdagar med 8–10 timmars användning varje dag. Det kan dessutom finnas brister i datasäkerhet och operativsystemets funktionalitet.

Ett gott råd innan du beställer

Det finns många leverantörer som kan erbjuda skräddarsydda datorer.

Funderar du på att beställa en anpassad dator bör du vara försiktig med varifrån du väljer att beställa. Många leverantörer bygger datorer i Kina, vilket innebär en annan kvalitet på komponenter och en helt annan leveranstid.

Om leveranstiden ligger på mer än 3–4 veckor är sannolikheten stor att komponenterna som leverantören använder för att bygga datorn importeras från Asien, eller att datorn importeras färdigbyggd.

Hos Komplett Företag tar det cirka en vecka från att du beställer tills det att du får din färdiga dator. Vi bygger omkring 40 000 datorer inom loppet av ett år och testar dem grundligt, så att de är färdiga att användas så snart de packats upp. Skulle problem uppstå har du dessutom tre års garanti.