Rabattavtal för företagRabattavtal*

Köphjälp dockningsstation

Vad är en dockningsstation?

En dockningsstation gör det lättare att arbeta genom att ha den ansluten till bildskärmar, tangentbord och möss utöver allt annat du kan behöva i det dagliga arbetet. Det kan vara externa hårddiskar, laddare, webbkameror eller andra tillbehör. Den stora fördelen är att du inte slösar bort värdefull arbetstid på att krypa under skrivbordet för att koppla ihop de olika prylarna. Direkt online, upp och jobba!

På senare tid har vi sett ett antal bildskärmar som gör samma jobb som en dockningsstation. Du kan läsa mer om det här. Men om du är nöjd med den eller de skärmar du redan har och letar efter en dockningsstation så finns det ändå något något du behöver ha vid åtanke när du skall köpa dockningen.

Ditt första val för dockning bör vara att hålla fast vid det märke du redan har valt. Om du exempelvis har en HP-dator finns det separata dockningsstationer designade för just HP. Samma sak gäller för Lenovo, Dell och andra tillverkare. Håller du dig till samma varumärke kommer det att fungera korrekt tillsammans utan strul.

Bestäm om du vill att dockningsstationen också ska förse din dator med ström. (Tips: Det vill du förmodligen). Om priset väger tungt i köpbeslutet finns det även universella dockningsstationer som Belkin och iiglo, men vi rekommenderar att du pratar med oss först, så vi är säkra på att de passar.

Kontakta oss gärna här

Kan jag klara mig utan en dockningsstation?

Ja, i princip kan man det. Om du har en stationär dator behöver du knappast en dockningsstation, eller om du inte ansluter till något annat än en bildskärm. Men ofta måste vi koppla ihop flera bildskärmar, möss, tangentbord, högtalare och externa hårddiskar, kanske ännu mer. Då tröttnar man snabbt på att spendera den första kvarten på jobbet med att leta efter kablar och koppla in en och en. Moderna bärbara datorer har inte så många kontakter att erbjuda heller, kanske bara ett par USB-C portar.

En dockningsstation låter dig koppla in en kabel eller att du sätter fast den bärbara datorn i dockningen och sedan är du redo att arbeta genom att vara ansluten till all annan kringutrustning, smidigare kan det inte bli!

Problemlösning dockningsstation (FAQ)

Jag har kopplat skärmen till dockningsstationen, men får ingen bild?

För att få en bild på skärmen behöver vissa dockningsstationer en separat drivrutin. Detta kan laddas ner från tillverkaren av dockningsstations hemsida. Om dockan inte behöver en egen drivrutin och du fortfarande inte får någon bild måste skärmen vara aktiverad på din dator.

  • För PC: Klick här för felsökning.
  • For Mac: Klick här för felsökning.

Vilken typ av dockningsstation passar till min PC?

Det finns universella dockningsstationer, men generellt rekommenderar vi att köpa dockning från samma leverantör som datorn är från. För Mac-användare har Satechi många bra adaptrar som gör samma jobb som en dockningsstation.

Hur mycket ström behöver jag till dockningsstationen?

Det beror på hur mycket ström din bärbara dator behöver för att ladda effektivt. Här är det viktigt att dockningen inte blir en flaskhals. Kontrollera hur mycket strömadaptern till datorn levererar och hur mycket dockningen försörjer. Dockningen ska leverera samma ström som orginalet. Du kan behöver använda fler USB-C-kablar för korrekt laddning.

Kan dockningsstationen påverka skärmens upplösning?

Ja, dockningen kan påverka upplösningen. Till stor del finns det mjukvarulösningen för detta, så se till att installera de senaste drivrutinerna för din bildskärm och dockningsstation.

Hur bör jag placera dockningsstationen?

Det är en bra fråga, och det beror självklart på vilken typ av skrivbord du arbetar vid eller vilken typ av dockning vi pratar om. Ska den bärbara datorn dockas, eller ska du bara dra en kabel mellan den bärbara datorn och dockan? Vissa dockningsstationer har kontakterna på baksidan, några på framsidan. Se till att placera dockan så att du har enkel åtkomst i början och slutet av arbetsdagen. Den ska också placeras så att kablarna till skärmar, tangentbord och andra tillbehör ligger tillräckligt nära för att kablarna ska nå utan att böjas och ta för mycket skada. Kom också ihåg att en dockningsstation genererar lite värme, så se till att det finns mycket luft runt den.

Tips och tricks för dockningsstationer

Lägg lite tid och funderande på var du ska placera dockningsstationen. Målet är att frigöra utrymme på skrivbordet, så du kanske kan placera dockningen under bordsskivan, vertikalt eller förlänga med en kabel så att dockningen kommer en bit längre bort?

Fundera även på om du verkligen behöver tangentbords- och muskablar. Dessa tar också plats och kan snabbt stå i vägen för annat arbete.

Vill du att dockningsstationen är still och stadig? Alla är inte lika tunga och stabila. Här är ett enkelt och billigt knep: Köp häftmassa eller liknande. Ett par klumpar av det under dockningsstationen ser till att den inte glider och dansar över skrivbordet och gör att dockan sitter kvar när du sätter in och tar bort kontakter.