Rabattavtal för företagRabattavtal*

Nätverkt till hemmakontoret

Nätverk i hemmet är verkligen något som blir testat just nu, antingen du har huset fullt av ungdomar som streamar film, vuxna och barn som har videosamtal med jobbet eller skolan eller att du helt enkelt sitter med utrustning som inte uppfyller dagens krav på varken hastighet eller räckvidd. Och i många fall gäller en kombination av allt detta vilket skapar stora utmaningar. Och om man lägger på en sista utmaning, som inte så många tänker på, men som kanske är den viktigaste -säkerhet. Många har utrustning med dålig säkerhet och är i värsta fall osäkrade och sitter samtidigt på ett öppna nät. Något som kan göra det relativt enkelt för fel personer att få tag i känslig information. Antingen företagets eller privata. Oavsett, bra är det inte.

Men oroa dig inte, det finns hjälp. Och med enkla knep och få investeringar kan du undvika dessa utmaningar. Och nätverket fungerar som det ska för alla användare. 

Komplett Företag rekommenderar

 

Det första man måste göra är ta reda på om man har riktig hastighet på bredbandet anpassat till din förbrukning. Det handlar inte bara om hur många som är påkopplade, det handlar lika mycket om vad man gör. Vi har sammanställt en liten enkel guide på vad man kan behöva.

Litet hushåll med en eller två personer- 50-75 Mbit/s
Familj med 3-4 personer - 150-200 Mbit/s
Familjer med extra behov - 300-400 Mbit/s
För den extrema familjen - 500 Mbit/s och över

Alla leverantörer av bredband har sina egna rekommendationer, och det är den enskildas användning och egna preferenser som avgör vad som är riktig hastighet för hen.

När det kommer till utrustningen så finns det en gemensam standard, som anger hur hög teoretisk hastighet den stöttar. Den vanligaste idag är AC- standarden eller WiFi-5, men nyss blev även AX lanserad. Den kallas också WiFi-6, som utöver en högre teoretisk hastighet och räckvidd också ha en högre säkerhet än tex AC. Det är viktigt att veta att alla standarder är bakåtkompatibla, Ax fungerar tex med enheter som har AC eller lägre.

Utöver detta finns det ett hav av möjligheter med tanke på utrustningen som ska sända dina bredbandssignaler vidare och vad man önskar av funktionalitet, hur lång räckvidd och vilken hastighet du behöver.. Och med vilken säkerhet. Vi har försökt dela in detta i huvudområden och ge några rekommendationer utifrån detta.

Router 

 

En router passar bäst i mindre hus eller lägenheter, där avstånden är relativit små. En router bör placeras så nära området där du kommer att använda dina enheter. Till exempel i vardagsrummet. Du får högst hastighet närmast routern och svagare ju längre bort du kommer. Vi rekommenderar att du går för en WiFi-6 router, högre säkerhet, bättre prestanda och detta är den nyaste standarden som kommer hålla i många år jämfört med en äldre version.

 

Rekommenderas om du har få enheter och kort avstånd till routern

Rekommenderas om du har flera användare och något längre avstånd till routern

Rekommenderas om du vill ha specialanpassningar med öppen källkod och OpenWrt eller DD-WRT

Mesh 

 

Ett mesh-nätverk består av två eller flera enheter, noder, som mottar, sänder och förstärker trådlösa signaler. Mesh fungerar väldigt bra över större områden som i hus med flera våningar. Noderna placeras nära där enheterna/personerna är. Till exempel en på varje våning. Och har man behov för flera så kan kan enkelt lägga till fler i efterhand. Detta är en lösning som ger bättre täckning än en traditionell router. Vi rekommenderar WiFi-6 också relaterat till Mesh-nätverk, av samma orsaker som för en router, högre säkerhet och bättre prestanda. Märk. Alla våra mesh-rekommendationer passar i stort sett i alla hus, det är antal noder som avgör räckvidden på signalerna.

 

Rekommendars om du har ett litet hus

Rekommenderas om du har ett normalt hus med två våningar

Rekommnederas om du har ett större hus med flera våningar

Det finns också möjligheter för användare som har behov för en mer skräddarsydd lösning med bättre funktionalitet och högre säkerhet. Detta är lösningar som är något mer avanceade än traditionella router och mesh-nätverk, men utan att man behöver en IT-avdelning för att hantera det. Vi kan nämna bättre funktionalitet, flera möjligheter för lastbalansering och en väsentligt högre säkerhet. Och samtidigt får du den hastighet och räckvidd du behöver för att fungera optimalt på hemmakontoret. Till exempel kan du välja vilka tjänster/applikationer som ska prioriteras, det kan vara videosamtal före streamingtjänster. Det kan vara viktigt i en vardag där vidoesamtal är den viktigaste kommunikationslänken mellan hemmet och jobb/skola. Här visar vi några rekommendationer på lösningar. Märk att man måste välja tillhörande accesspunkter och annat till brandväggen/routern.

Ubiquiti UniFi Security Gateway Brandväggar

Ubiquiti UniFi Security Gateway

Router och brandvägg
Beställningsvara. Beställs vid order. Leveranstid 3-4 veckor.
1 356:-
Exkl moms

För de som inte har möjlighet för nätverk via fiber eller liknande hemma finns det andra möjligheter. Du kommer har begränsade möjligheter med tanke på hastighet, men via en bra 4G-täckning kommer du med några få undantag kunna göra det mesta. Så behöver du tillgång precis där du är, på landet , i båten eller övernattningslägenheten, då är en av dessa lösningen. Märk att du måste ha ett dataabonnemang från en mobiloperatör för att dessa ska fungera.

Rekommenderas om du inte har ström

TP-Link M7350 4G-Router Mobilt bredband

TP-Link M7350 4G-Router

CAT. 4, AC600, Batteri, Display
88 stk. i lager. (1-3 dagar leveranstid)
656:-
Exkl moms

Rekommenderas när du har ström

Rekommenderas när du har ström och flera enheter och användare

Ta kontakt 

 

Detta är rekommendationer baserat på ett trådlöst hemmakontor och det är många variabler som spelar in.Bor du i ett murhus till exempel kan det vara så att du behöver starkare signaler och andra lösningar som Powerline som är nätverk via strömnätet. Då kanske detta är mer aktuellt för dig. Och har du möjlighet till trådad förbindelse är detta alltid mer stabilt och ger en högre hastighet.

Ta gärna kontakt med oss om du är osäker på vad du behöver så ska vi göra vårt allra bästa för att hjälpa dig.