Rabattavtal för företagRabattavtal*

Ett av Europas mest effektiva lagersystem

Som kund hos Komplett Företag får du tillgång till vårt breda sortiment och marknadens effektivaste lagersystem. Vi erbjuder effektiva leveranser med vårt helautomatiserade plocksystem AUTOSTORE.

På robotlagret i Sandefjord kör 75 självstyrda robotar runt i ett enormt rutnät tätt upp under taket. När en beställning kommer hämtar roboten en specialanpassad låda som innehåller produkten och levererar den till plockstationen..

– En lageranställd på ett vanligt lager kan hantera ungefär 30 varor i timmen. Hos oss kan de hantera upp mot 320 i intensiva perioder, säger  Bjørn-Tore Svendsen. 

Han är logistikchef hos Komplett Group, som äger Komplett Företag. 

– Nästa ingen annan i Europa har klarat att uppnå samma nivå av automatisering som oss med detta systemet. 

Resultaten talar för sig själv. Enligt Svendsen kan de ta endast två timmar från en order blir lagd i webbshopen till varan är färdigpaketerad och lagd i en bil påväg till kunden.

 Bjørn-Tore Svendsen, logistikcheff i Komplett Group.

Självstyrda robotar 

 Utbyggningen av lagret började redan 2007. 2018 var sista fasen färdig och lagret hanterar drygt 11 000 beställningar varje dag.

- I vanliga lager måste de anställda springa runt och plocka varor från hyllorna. Det säger sig själv att det inte är lika effektivt. 

På robotlagret i Sandefjord kör 75 självstyrda robotar runt på ett enormt rutnät som ligger tätt uppe under taket. När en beställning kommer hämtar roboten en specialanpassad låda med produkten som den levererar till plockstationen. Istället för att den anställde samlar ihop varorna kommer de till honom eller henne. 

Där plockar lagermedarbetaren ur varan och kontrollerar att ordern är komplett innan den sänds till transport.

Kapaciteten ska kraftigt upp i december. 

– Under jultiden hanterar vi över 20 000 beställningar om dagen. Då är det fullt ös och vi ökar både arbetstider och och bemanning, säger Svendsen.

YouTube Video - Komplett Bedrift Autostore

Detta händer när du trycker på "Köp" hos Komplett Förtag.

1. Ordern kontrolleras mot lagersaldot. 

2. Beställningen sänds elektroniskt till lagersystemet.

3. Robotar plockar fram varan i lagret och transporterar den till paketeringsområdet.

4. Ordern packas av en lageranställd och läggs till utförsändelse. 

5. Varan körs ut från lagret till kunden.

 

28.000 unika varor

Just nu är Komplett Group igång med ytterligare en utbyggnad av lagrekapaciteten. Denna gång ska robotlagret slås ihop med ett annat lager som elektronikjätten äger i Sandefjord. 

– Jag tycker det är väldigt roligt att vi fortsätter att satsa i Sandefjord, säger Svendsen.

I tillägg har sällskapet en egen utvecklingsavdelning som bland annat jobbar med att göra logistiken ännu bättre. 

– En sak är en ökad anvädning av robotar, men något annat vi jobbar mycket med är att plocka riktiga varor i rätt tid. Om det till exempel går en bil till Sverige vid en viss tidpunkt, ser vi till att prioritera alla varor som ska dit timmarna före.

Svendsen säger att målet är att hela tiden kunna öka varusortimentet utan att det sker på bekostning av leveranstid.