Rabattavtal för företagRabattavtal*
Månadens Företagsprodukt Maj 2024. 49"-skärm från Philips
49"-skärmen som är skapad för business

Månadens Företagsprodukt Maj 2024

Publicerad 22. apr 2024 11:03, uppdaterad 02. maj 2024 10:02

49" av produktivitet och innovation

Vi har under 2 månader testat en av Philips nya 49"-skärmar för företag, närmare bestämt 9B2U5900CH/00 med integrerad webbkamera. Vid ett första möte måste jag säga att den är väldigt stilren och trevlig att ha på skrivbordet, den passar in med sin snygga design och retar inte ögat även på de finaste kontoren. Jag ska nu gå igenom upplevelsen av denna skärm och hur den hjälpt mig att bli effektivare.

Med platt fot nyttjas ytan bättre

Något jag direkt noterar till skillnad från min kollega bredvid som också sitter på en 49" skärm är foten. Stora skärmar kräver en stor stadig grund att stå på, och generellt sett är det inte ovanligt att dessa skärmar har en bas på tre fötter som sticker ut åt olika håll, något denna 49" skärm från Philips inte har, utan här är det en platt bas som den står på. Detta kan vara en bagatell och något där smak och tycke spelar roll från person till person, men det går inte att undkomma att med en platt fot har du mer utrymme att använda på skrivbordet. När jag ser på min kollegas skrivbord så kan han inte exempelvis placera sin dator där eller lägga andra saker då den användbara ytan blir mindre, medan på mitt skrivbord med den platta foten gör att jag kan nyttja ytan mycket bättre helt enkelt. Som sagt, detta är en mindre detalj och där vi säkerligen tycker olika ur designperspektiv och användningsområde, men för mig är detta ett plus!

Allt-i-ett lösning

Med denna skärm kunde jag även ta bort min dockningstation och så klart webbkameran som jag använd mig utav tidigare då det finns inbyggt i skärmen. Tillsammans med en kraftfull USB-C port på 100W, erbjuder denna skärm en allt-i-ett lösning då jag enkelt kopplar in datorn med en sladd, och får på så sätt bild och ljud. Sen med alla andra portar skärmen erbjuder kan jag även koppla in mitt tangentbord, mus, headset och mobilladdare i skärmen då skärmen ger all den ström jag behöver till mina saker.

Nice to have

Utöver att skärmen har en headsethållare till vänster som du kan hänga headsetet på så finns där även tre knappar för att kunna sätta på ditt "busylight" på webbkameran när du känner att det behövs samt kunna svara på inkommande samtal och muta dig själv. Nu råkar det vara som så att mitt egna headset har redan ett laddstativ och jag har busylight och mute samt svara på annat håll, så just dessa egenskaper är inget som hjälper mig särskilt mycket, men kan tänka mig att om jag suttit på hemmakontor eller hade ett eget rum på jobbet så hade jag kanske inte använd mitt egna headset, utan använt mikrofonen som är i den integrerade webbkameran och då hade funktionen som att till exempel svara på ett inkommande samtal används betydligt mer, speciellt när man kanske sitter och jobbar i vissa program, så det finns absolut användning för det, bara inte hos mig. Det ska tilläggas att vi gjorde ett mötestest utan att använda mitt headset, och vi upplevde att både ljudet från skärmen, bilden och mikrofonegenskaperna absolut hade en bra standard, både för mig användaren, och mottagaren i andra änden. 

De ergonomiska egenskaperna är även det till en fröjd, du kan svänga på skärmen, höja och sänka samt tilta den. Du kan även tilta webbkameran vilket var en positiv överraskning!

Producera mera!

Men! De riktigt häftiga egenskaperna sitter i skärmens inbyggda system, nämligen KVM-switchen och PbP (Picture by Picture) samt PiP (Picture in Picture). Det betyder att jag kan koppla in flera datorer i samma skärm, och se innehållet från båda samtidigt, plus att jag kan använda samma mus och tangentbord på båda datorerna! Med dessa funktioner kan jag exempelvis visa innehåll från en dator på halva skärmen och innehåll från en annan dator, eller XBOX/playstation för den delen på den andra halvan, eller om man hellre vill det använda hela skärmen för att visa innehåll från en dator, och sedan med bild-i-bild visa innehåll från den andra i ett litet fönster på skärmen. Detta är framförallt vanligt när du jobbar med servrar eller många datorer samtidigt.

Philips kallar det själva för sin "SmartKVM" vilket jag inte annat än kan hålla med, då man väldigt enkelt genom att trycka tre gånger på "CTRL" byter så att mus och tangentbord fungerar på den andra källan. 

Storleken har betydelse

Hur stort är för stort då? Den här datorskärmen från Philips och många andra 49"-skärmar mäter omkring 120 cm, vilket är ett riktigt monster om man tidigare suttit på en 24" eller 27"-skärm. Ett klassiskt skrivbord på företag brukar vara runt 120-150 cm brett, och det är inte alla som får plats med en skärm som denna, sen är det kanske inte alla som har behovet heller. Men många av oss sitter ofta i exempelvis Excel i stora kalkylark och då om något kan jag säga att det gör stor skillnad. Jag jobbar mycket i Excel själv och då i två ark samtidigt, på mindre skärmar har jag tidigare fått zooma ut alldeles för mycket för att få den överblick jag behöver vilket gör att texten blir väldigt liten och det hämmar mitt arbete, men med denna skärm har det gjort mitt jobb mycket lättare då jag kan ha två stora fönster öppna samtidigt utan att behöva zooma ut, och ändå se allt jag behöver!

Hur långt ser du?

På en klassisk 24"-skärm ser jag till cell "AC35" i ett tomt kalkylark från Excel och på 35" till BA56. Men med min Philips 49"-skärm ser jag till CA53...Eller som jag brukar jobba med två excelfönster samtidigt så ser jag till AM53 på varje... Hur långt ser du?

Sammanfattning

Så efter att ha använd denna skärm en längre period nu, vad är min uppfattning?

Jag har tidigare jobbat bland annat med dubbla 24-27" skärmar, en 35"-skärm och testat en 49" med fokus på gaming. Skillnaden är att detta är en av få 49"-skärmar som har fullt fokus på produktivitet i arbetet. Vi ser att det är ett område som växer där fler tillverkare börjar anpassa dessa större skärmar mot företagsmarknaden och här har Philips gjort ett jättebra jobb! Jag tycker skärmen är helt otrolig och för en anställd som mig som ofta jobbar med stora Excelark så har det ärligt talat gjort mycket jobb mycket enklare. Datorskärmen skapar ordning och reda på mitt skrivbord då det krävs färre kablar och den är förbaskad stilig. 

Ska vi ta något som jag tycker de ska göra bättre på nästkommande modeller så är det bland annat "busylight", jag upplever inte att den är tillräckligt synbar idag då det endast är en smal röd linje ovanpå webbkameran och något ner på sidorna, jag ser hellre att man gör en större del av baksidan röd, och kanske något mer område på skärmen så det faktiskt blir tydligt om man inte vill bli störd. En annan sak är hur böjd skärmen är, eftersom den har ett vingspann på omkring 120 cm så blir det att vrida huvudet en hel del fram och tillbaka under en arbetsdag vilket kan bli jobbigt, denna skärm har dock böjningen 1 800R vilket är det vi oftast ser på 49"-skärmar, så den är inte annorlunda från någon annan, men det finns ett fåtal, än så länge mest gaminginspirerande skärmar som har kraftigare böjning, ner till 1 000R vilket möjligtvis kan vara bekvämare, det är dock endast en teori jag har, då jag aldrig testat en sådan ska tilläggas.

På det stora hela dock ska vi säga att jag är väldigt nöjd med denna 49"-skärm från Philips. Eftersom den är anpassad just för arbetet också så kan jag just nu inte tänka mig någon annan skärm jag hellre skulle vilja ha. Så är helt klart en produkt jag rekommenderar. Det kommer bli svårt att gå tillbaka till mindre skärmar när man smakat på det goda livet med 49".


Produktens fördelar enligt mig:

  • Rum för mycket excel!
  • Effektiviserar mitt arbete
  • Inbyggd dockningsstation
  • Snygg & stilren design
  • Integrerad webbkamera
  • KVM, PiP & PbP

Om Philips

Philips skärmar uppfyller behoven hos dagens dynamiska och mångsidiga personal med ett brett utbud av innovativa lösningar som utformats för att maximera produktiviteten, leverera verklighetstrogen grafik, öka välmåendet och skydda miljön.

Här hittar du hela vårt produktsortiment från Philips.

Med kompletta hälsningar,

Oscar Bjurfors
Marknadsassistent på Komplett Företag

Har ditt företag ett produkttips till Månadens Företagsprodukt?

Kontakta oss!

Vi tar gärna emot tips och idéer på produkter vi kan testa och göra reportage om, kanske blir det just din produkt vi går igenom nästa månad.