Rabattavtal för företagRabattavtal*
Så skall vi kapa 17 ton plast om året

Så ska vi kapa 17 ton plast om året

Publicerad 24. okt 2022 10:41, uppdaterad 24. jan 2024 10:35

Vi har uppgraderat vårt lager och installerar några helt nya maskiner som gör underverk för vårt klimatavtryck. Dessutom har de revolutionerat vardagen för våra anställda när det kommer till ergonomi. Låt oss berätta hur!

Istället för att tillbringa påsken i fjällen med skidresor, apelsiner och snabba luncher ägnade ett gäng gott folk sin semester åt att demontera bananläggningar och de gamla maskinerna från lagret för att ge plats åt helt nya automatiska lådlyftare och JIVARO packmaskiner.

Dessa maskiner höjer första lådan automatiskt och via ett spårsystem transporteras de till operatörerna som plockar ut varorna från AutoStore. Packmaskinerna mäter sedan avstånden ner till varorna i varje enskild beställning och skär kartongen så att den går att vika ner till produkterna i kartongen innan locket sätts på.

Säker transport utan plast

När kartongen anpassas till varje enskild beställning blir förpackningen mer kompakt och varorna håller sig stabila i kartongerna. Det gör att vi inte behöver använda plastfyllnadsmedel för att förhindra att godset skadas under transporten. Det minskar mängden plast vi skickar ut till våra kunder med 17 ton plast varje år.

VI har tre olika storlekar på våra nya förpackningar och systemet väljer rätt låda utifrån den totala varuvolymen varje enskild order innehåller. På så sätt använder vi inte heller mer kartong än vad vi måste. De nya lådorna limmas när de skapas och stängs, så att de därför är mer stabila och tål mer under transport till våra kunder. Det gör att vi har väldigt få transportskador och returer på grund av kvaliteten på förpackningen.

Här kan ni se hur förpackningsmaskinen jobbar:

YouTube Video - Closing machine : JIVARO

Enklare för oss alla

Med de nya maskiner och transportband vi tagit in har vi ökat vår effektivitet. Det innebär färre lyft, mindre tejpning och pappersklippning för hanteringen av kartongen för alla på lagret. Mindre manuellt arbete gör oss snabbare och mer flexibla. 

När ingen av beställningarna vi packar är större än nödvändigt får vi fler paket på varje pall. Det gör att utrymmet i containrar och lastbilar utnyttjas bättre. Dessutom innebär det att vi kan skicka flera beställningar åt gången och leveranstiden kan bli kortare. Med det här sättet att packa våra varor minskar vi volymen på våra försändelser till motsvarade 390 tomma lastbilar per år, alltså en bra bit över en lastbil om dagen!

Sist men inte minst behöver du inte sortera förpackningarna i olika typer av avfall. Allt ska i pappkärlet som i sin tur ska återvinnas och användas i ny kartongproduktion. Ännu en miljövänlig lösning.

Vi är mycket stolta över vår nya installation. För oss är den största fördelen såklart att vi kan bidra till att kapa ner så mycket plast och göra vår produktion mer hållbar.