Rabattavtal för företagRabattavtal*
Excel påverkar din dator mer än du tror

Excel påverkar din dator mer än du tror

Publicerad 02. maj 2022 10:55, uppdaterad 18. mar 2024 09:53

Alla har säkert upplevt att PC:n lägger onormalt lång tid på att ladda filer och program ibland. Microsoft Excel är ofta ett bra exempel. Programmet är en av de vanligaste orsakerna till att arbetsdatorer kraschar. Vi ska förklara för dig varför Excel använder mycket kapacitet och vad det kräver av din dator.

För mycket på en gång

Excel är ofta ett av de första programmen du öppnar efter att du har startat din dator. Dessutom kanske du har en webbläsare, Outlook/mail och andra Office-program öppna samtidigt, plus att du kanske behöver anslutning till servrar eller måste jobba via VPN.

Detta sätter maskinen på prov, även om Office-program generellt sett har låga specifikationer. När maskinen börjar arbeta långsamt beror det på att alla dessa program används samtidigt, stora kalkylblad kan då vara som ”sirap” i maskineriet och i vissa fall få maskinen att krascha.

Om du känner igen dig i detta behöver din maskin mer drivkraft, eller gå i pension. Det tar oss över till prestanda, och mer specifikt hårddisk och minne.

Hårddisk & minne

Många tror att hårddisk och minne (RAM) är samma sak. Missförståndet kommer möjligen av att båda mäts i gigabyte (GB).

Här kommer en enkel jämförelse:

1. Tänk på datorn som ditt kontor.

2. Minne/RAM är ditt skrivbord. Ju större det är, ju fler saker kan du jobba med på en och samma gång.

3. Hårddisken är din skrivbordslåda. Du behöver den, men det tar tid att hitta saker i det. Så ju mer RAM du har, desto fler saker kan du ha liggande på skrivbordet, och desto snabbare kan du arbeta med olika saker.

Den rätta hårddisken gör din dator snabbare

En hårddisk är en permanent lagringsenhet där du lagrar alla filer och program, samt det operativsystem du använder.

Din hårddisk kan påverka prestandan för Excel och andra program du använder. Det finns två typer av hårddiskar:

- HDD (Hard Disk Drive) Detta är den typ vi historiskt är bäst bekanta med. Det är en mekanisk hårddisk med rörliga delar, och kan variera från 500 GB (gigabyte) upp till ett 20-tal TB (terabyte), vilket gör att du kan få ett oerhört stort lagringsutrymme, men det är betydligt långsammare än sin motståndare SSD.

- SSD (Solid State Drive) Fungerar som en vanlig hårddisk, men har inga rörliga delar. Detta gör att den har snabbare läs- och skrivmöjligheter, vilket i praktiken gör din dator snabbare. Lagringsutrymmet varierar från 100 GB till flertalet TB men är dyrare än HDD.

Tidigare kom alla datorer med HDD, men är nu mer eller mindre ersatta av SSD som är standard i de flesta datorer. Priserna på SSD-enheter har därför också blivit betydligt billigare än förut.

Om din dator har en SSD kommer den att starta både Excel men även andra program snabbare, och kunna lagra och exportera dina filer snabbare. Det kommer också att ta kortare tid att öppna Excel-ark som har blivit stora och komplexa efter många månaders arbete. Det är bara att tänka sig hur många formler och dataoperationer som finns inne i ett enormt Excel-ark. Allt detta behöver svara när du arbetar i det och därför krävs det mycket kraft för att kunna klara av detta jobb.

Du bör även ha en dator med anständig processorkraft för att köra Excel och tyngre program samtidigt på ett smidigt sätt. En så kallad dualcore cpu/processor är det minsta som krävs, och du bör satsa på en maskin som har antingen i3 eller i5 installerad.

Mer RAM gör det enklare att köra Excel

Minnet eller RAM (Random Access Memory) är datorns kortidsminne. Det lagrar allt maskinen behöver använda där och då, men tillfälligt. Om du stänger av datorn så töms minnet.

Minnet har betydligt högre hastighet än hårddisken, men mycket mindre kapacitet (ofta 4, 8 eller 16 gigabyte). Därför är det lämpligt för att lagra information som skrivs och raderas kontinuerligt, till exempel när du öppnar och sparar dina Excel-ark.

En SSD i kombination med mycket RAM kommer att ge dig en sömlös upplevelse och i stort sett eliminera långsam användning, även om du arbetar med tunga Excel-ark samtidigt som du har flera andra program öppna.

Den korrekta versionen av Excel spelar en stor roll

Alla Office-paket finns i både 32-bitars och 64-bitars. Det sistnämnda kräver att ditt operativsystem också är 64-bitars. Vet du inte vilket du har kan du enkelt kolla upp detta i denna guide

Skillnaden mellan dessa är hur datorn hanterar mängden RAM. 32-bitarsversionen låter dig endast använda 2 GB RAM, även om datorn i sig har 4 GB eller mer. 64-bitarsversionen låter dig däremot använda allt RAM-minne du har i din dator.

64-bitars är definitivt att föredra, då det är snabbare och mer effektivt än 32-bitars. Om du arbetar med stora datamängder i form av exempelvis Excel, så märker du en markant skillnad om du byter. Detta är oberoende av operativsystem, så det spelar ingen roll om det är Windows eller iOS.

Det vill säga: Ju mer RAM-minne du har, desto mer sömlös kommer användningen att upplevas när du arbetar med stora Excel-ark, och om du har flera program igång samtidigt som 64-bitarsversionen av Excel.

Dessa är de främsta anledningarna till att Excel ofta jobbar långsamt. Byte av hårddisk och RAM kräver fysiskt ingrepp i maskinen. Vår rekommendation är att du först kollar vilken version av Office du har installerat och eventuellt uppdaterar om din dator stödjer det.