Därför kostar en jobb-PC lite mer

Därför kostar en jobb-PC lite mer

Published at 08. dec 2021 14:55, Updated at 09. dec 2021 14:31

PC som PC, eller hur? Men det är nog en viss skillnad på familjens bärbara dator och den på ditt kontor. PC-datorer för företag ska klara en del stötar, prestera bättre under en längre tid och har ofta utrustning och funktionalitet som hem-datorer saknar.

Apple sticker ut från mängden

När det kommer till företagsdatorer står det oftast mellan fyra tillverkare: Apple, Lenovo, HP och Dell.

Tidigare var Mac-datorer ofta att föredra som arbetsdator för de med kreativa yrken som till exempel designers, grafiska formgivare och fotografer. Men Mac har blivit mainstream för länge sedan och nu används de på samma sätt som PC.

Men det högre priset och integreringen för företag som redan arbetar i en Windows-miljö kan innebära utmaningar. Därför hamnar ofta valet istället mellan HP, Dell och Lenovo.

Om du ska använda PC på jobbet behöver du en dator som klarar av en smäll. En som överlever ett fall från en meters höjd eller att någon spiller kaffe på tangentbordet. En dator som har en kraftfull processor. Som inte väger mycket, är tunn och har snygg design. Med bra batteri!

Plastkvalitet

Men kvalitet kostar. Köper du en PC för tre tusen kronor, får du mycket plast, sämre prestanda och du tappar troligtvis viktiga funktioner och program som gör den säkrare. Bra datorer kan idag upptäcka hot och virus och åtgärda dem själv.

En jobb-PC kostar idag runt åtta till nio tusen kronor exklusive moms. Men då är den också tåligare. Låt oss kika på ett exempel: Du står med datorn under armen och pratar med en kollega vid kaffemaskinen. Plötsligt glider den ur ditt fasta grepp och landar på de hårda betongplattorna på golvet. Klarar den det?

Militär standard

En dyrare dator är gjord för att klara sig om den faller. Den har gått igenom ett antal militära standarder. Som till exempel att den kan släppas från midjehöjd tio gånger utan att ta skada.

Du kommer också se att en dyrare PC har mycket bättre skärm och ofta en sensor för fingeravtryck och ansiktsigenkänning. Så du behöver inte komma ihåg massa lösenord längre. När det gäller IT-säkerhet och integritet, har många av dessa datorer inbyggda säkerhetslösningar som gör de vanliga virusprogrammen överflödiga.

PC med högre kvalitet har också ofta en hårddisk av typen SSD (Solid State Drive). Den är tystare, håller bättre och är snabbare än en vanlig mekanisk hårddisk. SSD-diskarna har inga rörliga delar. Så att starta upp din dator går mycket snabbare och du kan föra över filer upp till 30 procent snabbare till och från en SSD.

Tillbehör att bli kär i

En jobb-PC har ofta tillbehör som du inte visste att du behöver, men som du snabbt kan bli förälskad i.

Pendlar du till jobbet? Är du orolig att personen bredvid läser det du skriver på skärmen? Då kommer du att älska en "privacy screen", som gör att man inte kan se skärmen från sidan. På vissa HP-modeller är det bara en knapptryckning bort.

På tal om pendling... hade det inte varit skönt att ha så bra batterikapacitet för att kunna arbeta på tåget, både till och från jobbet, plus hela dagen på kontoret? Det går att göra med en bra jobb-PC. Men det kostar lite mer.

Å andra sidan kan du också få en PC där du kan vända på skärmen, använda den som pekskärm eller koppla loss skärmen och använda den som en surfplatta.

Dyra jobb-PC också håller längre än billiga och presterar bättre, vilket gör att det blir en bra investering som arbetsdator.