Väljer de anställda Apple för att det är dyrt eller för att det är bra?

Väljer man Apple för att det är dyrt eller för att det är bra?

Publicerad 08. dec 2021 11:29, uppdaterad 09. dec 2021 14:31

När anställda får välja själva föredrar sju av tio en Mac framför en PC. Varför är det så? Är det en lönsam kalkyl för din verksamhet när du tänker på både inköp och drift? Och vilken policy ska man gå efter?

Dyrare att köpa in

Det är dyrt att vara "Apple-vän". I alla fall vid första anblicken. Den dyraste MacBook Pro på marknaden kostar mer än en ny Audi e-tron, alltså över en halv miljon kronor. Den dyraste MacBook Pro i vår butik, ligger just nu på drygt 30 000kr. Men du får också en Mac Mini för under 7 000kr och en MacBook Air för drygt två tusen till. MacBook Pro, som är populär bland företag ligger mellan 15-43 000kr.

Absolut, Mac är definitivt dyrare än en PC. Du får en lätt, liten Acer Chromebook för mindre än tre tusen kronor. Dessutom har Windows-datorer ett bredare utbud av portar, tangentbord och programvara. Du kan konfigurera dem precis som du vill och du är inte bunden till Apples eget ekosystem.

Så varför ska du välja Mac?

Mac-datorer gör anställda gladare och mer produktiva

När IBM gjorde en undersökning med sina 350 000+ anställda fann de att Mac-användare är mer nöjda och presterar bättre: 22 procent fler Mac-användare överträffade förväntningarna jämfört med Windows-användare. Sannolikheten att de skulle sluta på IBM var också betydligt lägre om de använde en Mac (17%).

Vilka drivkrafter som ligger bakom dessa siffror kan vi inte säga exakt, men Apple har några egenskaper som gör deras datorer till något extra.

Kombinationen av överlägsen byggkvalitet, sömlös anslutning till andra enheter, snygg design och hög användarvänlighet ger användarna en lyxkänsla som lätt kan bli en vana. Mac är också snälla mot öronen - bärbara datorer har generellt tystare fläktar och ljudkvaliteten på högtalarna är också överlägsna jämfört mot de flesta Windows-datorer.

Billigare att använda - mindre support

Sen har vi driftsäkerheten. Det är i allmänhet mindre problem med Mac. Datorerna kraschar inte lika ofta, de kräver mindre underhåll och är inte lika utsatta för hackning som PC:s. Mac-användare kräver därför inte lika mycket support som Windows-användare, vilket kan ha stor inverkan på kostnaderna för större företag.

IBM:s dåvarande CIO, Fletcher Previn, konstaterade 2019 att företaget sparar upp till 5 000kr per anställd som använder Mac. Vid den tiden krävdes sju supportpersoner för att driva 200 000 Mac-enheter. För Windows-datorer var samma antal tjugo personer.

När du inte ska välja Mac

Det finns vissa situationer där PC är att föredra framför Mac och vi tänker inte bara på gaming. Där är Mac är helt hopplöst att använda. Men även om du jobbar mycket via Citrix eller med tunga Excel-filer, så är ofta en PC mer lämplig. För vissa kommer även den stora kostnadsskillnaden att vara en avgörande faktor.

Om dina anställda föredrar Mac på grund av "design och känsla", men det inte är ett val på grund av skälen ovan, så finns det coola avancerade alternativ på PC-sidan. Till exempel en Microsoft Surface Laptop 4Samsung Galaxy Book Pro 360Lenovo ThinkPad X1 CarbonConceptD 7 Ezel Pro eller en HP ZBook Studio. Det ska inte hänga på designen längre. Nu finns det snygga Windows-datorer i roséguld och regnbågens alla färger. Även en lågbudgetdator ser bra ut numera och vi kan nog tacka Apple för det.

Slutsats

Kostnaden kan vara lite högre med Mac vid köptillfället. Men som vi har beskrivit ovan ger Mac mer produktiva och nöjda medarbetare. Det är en faktor som är svår att bortse från i längden.

Om du låter dina anställda välja själva bör du förvänta dig att de flesta väljer en Mac. Så många som 72 procent gör det, enligt Jamf (2018). Om du ger dem frihet att välja kommer också behovet av support bli en viktig faktor, något som kan vara värt att tänka på.