Därför bör du byta ut projektorn i mötesrummet

Därför bör du byta ut projektorn i mötesrummet

Published at 12. okt 2021 13:40, Updated at 15. okt 2021 11:55

Mötesrumsprojektorns framtid ser inte längre lika ljus ut, när public displays nu börjat leta sig in i de svenska mötesrummen. Här är fem anledningar till att det blivit dags att byta ut den så kallade ”videokanonen”.

När det kommer till presentationer och pitchmöten har projektorn sedan länge varit en självklar teknologi att använda sig utav. Men under de senaste åren har vi sett en nedgång i försäljningen, då konkurrerande displayteknik tagit över marknaden.

Nedan listar vi fem goda skäl till att företag väljer att släppa taget om den gamla projektorn till förmån för en mer modern lösning, såsom public display.

1. Installationsarbetet

Det är mycket som ska stämma när du installerar en projektor. Kablar ska sitta på plats och helst inte hänga ner från taket. Samtidigt måste du också se till så att avståndet från taket såväl som från skärmen är rätt, på grund av begränsningar vad gäller zoomning. För många är detta skäl nog att avstå från projektorn och i stället välja ett mer modernt alternativ.

Att hänga en public display på väggen eller montera den på ett stativ är enkelt. Med en Apple TV, Chromecast eller annan enhet slipper du dessutom alla kablar.

Det som huvudsakligen skiljer en public display från en vanlig, stor TV är att den klarar av att vara påslagen under en längre tid, och att den dessutom är byggd för att fungera i krävande miljöer. Public displays finns i allt från mötesrumsstorlek upp till 100 tum.

2. Projektorer är ljuskänsliga, vilket resulterar i oskarp bild

Särskilt i moderna byggnader, där kontorslandskap ofta är utformade på ett sådant sätt att naturligt ljus kan komma in, är bilden från en projektor helt enkelt inte bra. När du använder projektorn måste lampor ofta släckas ner och persienner stängas för att ett bra resultat ska uppnås. Trots detta kan bilden från projektorn inte mäta sig med den på en public display.

Public display i möte

3. Bullrigt och varmt i mötesrummet

Äldre projektorer blir snabbt varma, vilket resulterar i mycket oljud när de arbetar för att svalna. Detta kan leda till att temperaturen blir något instabil i mötesrum där värmereglering finns – antingen sitter man och fryser eller så blir luften dålig.

Du kan vara noga med att rengöra luftfiltren ofta, men det garanterar inte att projektorn inte stängs av på grund av överhettning. Vi förväntar oss idag att all utrustning alltid fungerar – men det är något som projektorer inte kan utlova.

4. Glödlamporna måste bytas ut ofta

Glödlamporna i en projektorlampa har en begränsad livslängd. De är kostsamma, och när projektorn dessutom monterats i taket är det inte helt enkelt att byta ut glödlamporna. Det bör även tilläggas att det idag finns projektorer med LED och laser, som har en något längre livslängd, men även dessa har svagare ljusstyrka än en public display.

5. Projektorn har gjort sitt

Vi har alla sett det, eller själva upplevt det när vi hållit i en presentation. Människor som stör bilden från projektorn genom att väja undan ljuset. Skuggan av den som håller i mötet kastas över bilden när han eller hon försöker undvika att bli bländad. Inte en helt lyckad presentation, med andra ord.

Ett modernare mötesrum

Public display har i många mötesrum redan ersatt projektorn, och inte utan anledning. Den har funktioner som påminner om en TV, vilket gör det lättare för alla att använda. Samtidigt är en public display bättre för IT-budgeten när det kommer till drift och underhåll.

Låt tiden då du hängde i taket för att byta ut en trasig glödlampa vara förbi, och de skräniga mötesrummen ett minne blott. Det har blivit dags att byta ut projektorn!