Möt iPhone 13 - storasyster till iPhone 12

Möt iPhone 13 - storasyster till iPhone 12

Published at 16. sep 2021 10:01, Updated at 02. nov 2021 14:10

Under tisdagen den 14 september släppte Apple nyheten om bland annat nästa generations iPhone. Vi kommer nu upp i talet 13, som vanligtvis betyder olycka. Låt oss anta att varken teknikerna eller deras kunder är särskilt vidskepliga, för här kommer Apple med en trevlig uppdatering av den populära iPhone 12. 

Kort översikt på vad som är nytt:

  • Snabbare processor

  • Bättre batteri

  • Nya färger

  • Bättre kamera och programvara

​Förutom att kameralinserna på baksidan är placerade diagonalt är det ganska likt fjolårets version. Du tänka på iPhone 13 som en ännu bättre version av iPhone 12.

Fyra versioner

Den nya iPhone 13 kommer i fyra olika versioner (priser ex. moms)

Dessa kan förbeställas från och med den 17 september kl. 14:00 och kommer att finnas tillgängliga från och med den 24 september. Och som alltid när det gäller Apple är efterfrågan större än tillgängligheten, så här är det först till kvarn som gäller!

iPhone 13

(Förutom iPhone lanserade Apple en ny Apple Watch (serie 7), Apple Pencil, en ny blixtsnabb iPad och en imponerande iPad Mini).

Rå processor, mer utrymme och mer batteri!

Nya iPhone kommer med en sexkärnig processor (A15 Bionic) som ska vara hela 50 procent snabbare än konkurrerande telefoner på marknaden.

Telefonen gör också en ändring i lagring, där 64 GB försvinner och ersätts av 128, 256 och 512 på iPhone 13. Pro -versionen ger dig upp till 1 TB!

För er med mobila räckviddsångest kan Apple också fresta er med 2,5 timmar längre batteritid på iPhone 13 och 1,5 timmar längre på mini - tack vare ett större batteri och energibesparande programvara.

Imponerande kameraegenskaper

Vi ser en av de stora uppgraderingarna i kamerasensorn, som här är 47 procent större än förra årets modell. Det ger mycket bättre bilder i mörka miljöer och mörka kontorsutrymmen. Med "Cinematic mode" kan du spela in filmer som automatiskt fokuserar på personer som kommer in i bilden, och du kan till och med ändra fokus på personer i efterproduktion.

Om du går upp till iPhone 13 Pro kan du njuta av en ny kamera med 3X zoom. Med den kan du ta närbilder av cellerna i ett blad eller vattenpärlor på en svamp.

Bättre skärm tar upp kampen med Android-telefonerna

De två Pro-modellerna har en 120 Hz skärm som kommer att ta upp striden med Samsung och Xiaomis toppmodeller. Den här skärmen har ryktats sedan iPhone 12, och nu var tiden mogen.

Högre uppdateringsfrekvens (dubbelt så hög som tidigare modeller) innebär att telefonen känns snabbare och smidigare när du scrollar i appar och på webbplatser.

Jämfört med iPhone 12 är skärmen 28 procent klarare. Den är också mer robust mot repor, sprickor och damm.

Apple har dessutom hittat ett sätt att sätta Face ID-kameran under skärmen, och på så vis kan vi alla njuta av ännu mer utrymme.

Hållbarhet och säkerhet

Apple visar också att de ständigt anstränger sig för att bli en mer hållbar tillverkare. Antennledningarna i iPhone 13 är gjorda av återvunnen plast från vattenflaskor, och för både iPad och Apple Watch är hela chassit byggt av återvunnet aluminium. Dessutom levereras mobilerna nu i lådor utan plastfolie, vilket sparar miljön 600 ton plastavfall.

När det gäller säkerhet har de tagit ytterligare ett kliv. Sekretess är inbyggt från grunden. Nya iOS 15 ger dig en instrumentpanel med en översikt över appar du har gett tillstånd att spåra dig och där du kan begränsa åtkomst till mikrofon och kamera. Nya Apple Mail ger dig också möjlighet att hindra e-postavsändare från att registrera din IP-adress när du öppnar e-post.

Kasta inte laddsladdarna

Många kanske hade förväntat sig att iPhone 13 skulle vara telefonen som befriade oss från kablar och kontakter och enbart förlitade sig på trådlös laddning. MagSafe-laddningskonceptet kan bära bördan av detta. Men de tre minsta iPhone 13-modellerna har fortfarande en blixtkontakt utan att någon tvingar dig att använda den. Analytiker som tidigare trodde att MagSafe skulle ta över helt 2021, tror nu att konceptet inte är tillräckligt moget.

Men observera, även om telefonen har ett uttag kan du inte använda headsetet med kabel. Så här är det bara att hålla sig till trådlösa AirPods. Detta gällde även tidigare iPhones, så det är inga stora nyheter.

Sammantaget har vi en bättre iPhone utan de revolutionerande förändringarna, men utan tvekan en bättre maskin än iPhone 12.