Apple vs Samsung - Vi slår hål på myterna

Apple vs. Samsung – Vi slår hål på myterna

Published at 08. jun 2021 15:01, Updated at 28. okt 2021 15:16

Det finns gott om påståenden gällande de mest populära telefonerna. Är iPhone verkligen mer användarvänlig, och hur stor är egentligen skillnaden när det kommer till pris och prestanda?

Trots att Covid-19 kraftigt minskat försäljningen styr Apple, Huawei och Samsung fortfarande mer än halva den globala marknaden. Samsung sålde 71,9 miljoner mobiltelefoner det första kvartalet år 2019, medan de vid samma tidpunkt år 2020 sålde 58,3 miljoner telefoner – en minskning med 18,9%. Huawei tappade med 17,1% och Apples försäljning var nästintill oförändrad, med en minskning på endast 0,4%. Detta resulterade i en marknadsandel på 21,1% till Samsung och 17,8% till Huawei. Apple landade på 13,3%, tätt följt av Xiamo med en marknadsandel på 10,7%.

Storsäljarna Apple och Samsung

Apple och Samsung är utan tvekan en av de största på marknaden, och hos oss på Komplett Företag står de två aktörerna för den absoluta majoriteten av försäljningen.

Om vi jämför försäljningen av iPhone 11 Pro Max som lanserades i september 2020, med Samsungs flaggskepp Galaxy S20 Ultra som kom i mars 2021, har resultaten varit likvärdiga.

De två varumärkena har sedan 2011 haft en patenttvist, och det hela slutade med att Samsung fick betala Apple 540 miljoner dollar. Konsumenter världen över ställer sig frågan vilka som egentligen tillverkar de bästa telefonerna, en fråga som väcker stort engagemang även hos våra kunder. I likhet med bilkunden har även mobiltelefonkunden sin klara favorit, och i kommentarfälten vädras starka åsikter.

6 påståenden om Samsung och Apples flaggskepp:

Påstående 1: iPhone är mer användarvänlig

Detta påstående är inte helt sant, då de båda varumärkena har stora likheter när det kommer till användargränssnitt. Däremot förekommer en liten skillnad vad gäller möjligheterna att anpassa Samsung-telefonen. Apple har i större utsträckning gjort det enklare för användaren, medan det i en Android-telefon finns fler appar att välja bland, vilket öppnar upp för fler möjligheter.

Värt att nämna är att Samsung använder sig av praktiska, standardiserade kontakter till laddare och tillbehör, nämligen USB-C. Å andra sidan är det också mycket smidigt att synkronisera mellan de olika Apple-enheterna som behövs.

Påstående 2: Det är skillnad på prestanda

Bland de främsta modellerna finns knappt någon skillnad när det kommer till prestanda - både Samsung och Apple levererar bra telefoner.

På en punkt har iPhone 11 Pro Max fått kritik, nämligen RAM-minnet. En Galaxy S20 Ultra har tre gånger så mycket minne med sina 12GB, i jämförelse med Apples 4GB. Detta har dock mest betydelse om du ofta multitaskar, och de flesta av oss märker ingen skillnad.

Batteriets livslängd och kamerans kvalitet är mycket lika. Mätt i ”playback time” klarar iPhone av att spela videor i HD-kvalitet i över 19 timmar, medan Samsung klarar av 16 timmar. 

Detta kompenserar däremot Samsung med sin laddningstid. Medan en Galaxy S20 Ultra är fulladdad på 59 minuter, tar det 117 minuter för iPhone 11 Pro Max att fulladdas – nästintill dubbelt så lång tid!

Samsung Galaxy S20 Ultra
Samsung Galaxy S20 Ultra.

Påstående 3: Prisskillnaden är stor

Detta påstående stämmer inte. De populäraste modellerna från de båda tillverkarna ligger prismässigt ganska nära varandra, och om vi jämför Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 128GB med iPhone 11 Pro Max 256GB, kostar Samsung faktiskt några hundralappar mer. Med det sagt har Samsung likväl en hel del prisvärda modeller, där iPhone endast erbjuder SE.

Påstående 4: Det är svårt att byta operativsystem

Har du ett stort antal appar som måste laddas ned på nytt kan det möjligtvis upplevas som besvärligt, annars är det smidigt att byta operativsystem.

Många undviker att byta till en ny mobil med ett annat operativsystem av rädsla att viktigt innehåll såsom bland annat kontakter, bilder och filmer ska gå förlorat. Det är riktigt att detta tidigare varit ett problem, men mycket har hänt sedan dess och påståendet stämmer därför inte längre.

När du ska byta från iPhone till Samsung har du möjlighet att enkelt koppla ihop den nya enheten med den andra för att säkerhetskopiera och synkronisera. Några fåtal fler steg krävs när du ska byta från Samsung till iPhone, men även detta går smidigt att lösa med hjälp av appen Move to iOS.

Påstående 5: Du bör välja iPhone som arbetstelefon

Här är det svårt att ge ett bestämt svar, då modellerna är så gott som likvärdiga vad gäller prestanda. Mest förekommande är att endast ha en telefon som används både på jobbet och hemma, och här spelar ofta personliga preferenser in. Troligtvis använder några företag sig av Samsung till sina anställda av prismässiga skäl, medan andra arbetsgivare väljer iPhone för att framstå som en mer attraktiv arbetsplats.

Tips: Om företaget ska köpa in många mobiltelefoner är det möjligt att genomföra masskonfigureringen Apple DEP och Samsung Knox, som gör mobilerna färdiga att användas och därigenom sparar IT-avdelningens dyrbara tid.

iPhone för företag

Apple iPhone 11 och iPhone 11 Pro.

Påstående 6: Det finns bara ett alternativ

Idag finns många bra alternativ på marknaden, som till exempel OnePlus och Huawei. Trots att dessa är något billigare har mycket hänt de senaste åren, och tillverkarna erbjuder idag fullvärdiga alternativ, där OnePlus 8 8GB+128GB Onyx Black särskilt utmärker sig.

Varför väljer majoriteten fortfarande iPhone och Samsung?

Detta kan troligtvis härledas till det faktum att de mindre kända tillverkarna ofta får mindre redaktionell täckning och mindre frekvent marknadsföring, i jämförelse med de större varumärkena. Att välja en telefon som många andra har kan dessutom kännas som ett tryggt alternativ, och för den delen kan både Samsung och Apple för många räknas som en statussymbol.