Håll dig frisk - Storstäda skrivbordet!

Håll dig frisk – Storstäda skrivbordet!

Published at 10. maj 2021 13:49, Updated at 27. okt 2021 14:21

Under det senaste året har vi lärt oss särskilt mycket om god renlighet, och kanske har det bidragit till att förebygga spridning av smittämnen i allmänhet. Tangentbordet har sedan länge ansetts vara en riktig bakteriehärd och tillhåll för stora ansamlingar smuts och damm.

Studier avslöjar oroväckande bakteriebomb

När 33st tangentbord i en engelsk studie testades för bland annat E. coli och stafylokocker, uppdagades oroväckande resultat. Fyra av tangentborden visade sig vara direkt hälsofarliga på grund av de alltför höga halterna av bakterier och virus. Experimentet visade dessutom att ett av tangentborden hade fem gånger så mycket bakterier som en toalettstol. 

Med andra ord har den teknik vi använder i vårt dagliga arbete kommit att bli en enorm bakteriebomb. Vi knappar på tangenterna vid datorn, går igenom mailen på telefonen och blippar tanklöst passerkortet var gång vi ska in i ett nytt rum.

Kontorsutrustning full av bakterier

Amerikanska CBTNuggets.com genomförde, långt innan Covid-19 slog till, en undersökning där bakterieinnehållet i all IT-utrustning som dagligen använts på ett kontor analyserades. Om du tror att hundleksaker kryllar av bakterier såsom de kors och tvärs bärs omkring på, är det inte i närheten av så mycket som på det passerkort du bär i ett snöre runt halsen.

Ytan på ditt passerkort kan nämligen bära på hela 240 gånger fler bakterier än en hundleksak, och är en av de främsta smittohärdarna på kontoret. Tangentbordet kammar hem en stadig andraplats, och din smartphone bär med nöd och näppe på fler bakterier än din datormus.

I en artikel publicerad i norska Aftenposten konstateras det att den genomsnittliga mängden bakterier på ditt skrivbord beräknas till 20 961 per kvadratcentimeter. Och tro det eller ej – kvinnors skrivbord har visat sig vara värre än männens. Anledningen till detta är att kvinnor i de flesta fall har fler saker på skrivbordet, vilka inte bara samlar mer damm utan också bär med sig bakterier från flera olika ställen.

Så rengör du kontorsplatsen

Vi kan ju alltid hoppas att daglig desinfektion och frekvent rengöring har förbättrat dessa siffror sedan undersökningen genomfördes, men det är också upp till dig att hålla den IT-utrustning du flitigt använder fri från smuts. För att hjälpa dig att undvika infektioner i alla dess former rekommenderar vi tryckluft för att få bort orenheter i tangentbordets annars oåtkomliga skrymslen. Våtservetter, mikrofiberdukar och sprayer kan även de hjälpa till att avlägsna bakterier, och för att rengöra skärmar finns separata våtservetter.

I samband med pandemin har vi sett en ökad efterfrågan av dessa produkter, och vi blir inte förvånade om du efter att ha läst denna artikel känner ett extra behov av att fräscha upp på din arbetsplats. Nu det är hög tid att ta tag i städrutinen – sätt i gång att rengöra din kontorsplats!